Nåde ved nødutgangen

Nåde ved nødutgangen

De som ikke bestod eksamen kunne snike seg ut nødutgangen for å unngå klassekameratenes blikk. Men da en av guttene kom ut av nødutgangen fikk han seg en overraskelse.

Tema

Temaet på iTro i juni er «Nåde».

Sverre Bøe jobber på Fjellhaug internasjonale Høgskole i Oslo.

Eksamen og avslutningsfester kan være tøft. Riktig tøft var det ved et studiested der ordningen var slik: Den store avslutningsfesten var samtidig sted og tid der studentene fant ut om de hadde bestått sin siste store eksamen.

Familie og venner var invitert. Én for én ble de studentene som hadde bestått ropt opp i alfabetisk rekkefølge. De kom frem og fikk høytidelig overrakt sine vitnemål. De har mer pomp og prakt for slikt i andre land.

Nødutgangen på baksiden

Men hva med dem som ikke hadde bestått? De ble simpelt hen ikke ropt opp. Rektor bare hoppet over navnet og gikk videre i alfabetet.

Å stryke til eksamen er mye mer alvorlig i land der studier koster en formue. Ofte er det familien som har satset mye på at dette skal gå bra. Presset er stort.

Den som ikke ble lest opp og kalt frem – som altså hadde strøket og ikke fikk noe vitnemål – var dette tragisk. Og hvor gjør en av seg en slik stund?

På dette universitetet hadde de en litt spesiell ordning. De hadde en utgang på baksiden, en nødutgang. Der kunne de smyge seg ut som hadde strøket. Så slapp de å møte alle blikkene fra de andre. Bebreidelse. Skam. Nederlag.

Overraskelse ved nødutgangen

Nå fortelles det om en som ikke ble ropt opp. Han hadde strøket. Fortvilelsen vokste. Panikken ville ta ham. Tårene presset på. Ansiktet rødmet. Jeg vil ut! Hvor er nødutgangen?

Han fant døren, – ut! Og der stod far! Like ved nødutgangen, rett utenfor døren stod han. Sønnen så forskrekket opp: «Er du her, Far?»

«Ja», svarte faren, og la armene rundt halsen på sønnen og trakk ham inn til seg. «Jeg tenkte at hvis det gikk godt og du fikk ditt vitnemål, så ville du uansett klare deg fint. Men hvis det skulle gå galt, så ville jeg stå her og ta imot deg. Da trengte du meg kanskje mer. For du skal vite at jeg er faren din, uansett. Og jeg er glad i deg.»

Nåde for tapere

Nåde ved en nødutgang? Ja, hos Gud er det slik. Heldigvis er det av og til slik også i det vanlige liv. Men selv når ingen andre stiller opp rundt oss, da er Gud der. Helt sikkert.

Hos Jesus er det nåde å få, også ved nødutgangen. Er du i tvil kan du spørre Peter. Joh 21 gir deg den historien.

Nåde for tapere. Tapere som slipper Jesus til.

Tema

Temaet på iTro i juni er «Nåde».

Sverre Bøe jobber på Fjellhaug internasjonale Høgskole i Oslo.