Meningen hverdagen får når jeg lever i det Gud ønsker for meg, gir en tilfredshet og fred som jeg like gjerne kan kalle lykke

Meningen hverdagen får når jeg lever i det Gud ønsker for meg, gir en tilfredshet og fred som jeg like gjerne kan kalle lykke

Drømmer du også om å bli lykkelig? Kanskje handler det ikke om det vi tror.

Tema

Tema for iTro i mars er «Lykke».

Denne artikkelen har også tidligere blitt publisert på iTro, i 2016.

Moderne lykkeforskning sier at lykke forbindes med nytelse og en følelse av velbehag.

Det handler om de rette opplevelsene og de rette følelsene. Intenst, ekstraordinært og ofte kortvarig. Helst foreviget på sosiale medier med et akseptabelt antall likes.

Handling – ikke følelser

Antikkens filosofer hadde et annet syn på saken. De mente lykken var noe som utfoldet seg gjennom hele eller store deler av livet.

Lykken var å være virksom og utfolde sine evner. Det handlet om handlinger, ikke følelser. Det handlet om hele livet, og ikke bare enkeltøyeblikk.

En «treg» lykke, men samtidig så mye mer stabil og varig. Hverdagslig lykke.

Hverdag med stort forbedringspotensiale

For noen år tilbake hadde Anders Fotland et seminar om lykke på UL der han viste en figur jeg aldri har glemt.

Figuren kommer fra boka «Nextopia» som økonomiprofessor Michael Dahlén kom med i 2011, og illustrerer en undersøkelse av folks tilfredshet med livet.

Som du ser syns de livet nylig har vært ganske så bra, og at det også snart skal bli bedre, men bunnpunktet er akkurat nå.

For å undersøke om ting faktisk ble bedre om en stund ble akkurat de samme menneskene senere spurt om det samme, og igjen syntes de at fortid og fremtid var ganske bra, mens nåtiden fortsatt hadde stort forbedringspotensiale.

Selektiv hukommelse og evig optimisme

Når jeg var liten regnet det mye mindre, sommeren var varmere og varte mye lengre, og vinteren hadde masse snø.

Eller hadde den det? Nei, jeg kommer fra det vakre, våte vestlandet og jeg er ganske sikker på at forskjellen ikke er så stor som jeg tror, men jeg husker bedre de gode dagene.

«Når jeg bare blir ferdig med eksamen, får en kjæreste, får den rette jobben, får trent mer, får reist til Asia, får min egen bil eller leilighet – DA blir alt så mye bedre. Da blir jeg nok lykkelig.

Eller når jeg bare har litt mer tid, penger, forståelse, tro eller frimodighet – da får jeg orden på livet med Jesus, da kan jeg brukes, da skal det bli så bra.

Vi går glipp av den trege lykken

Kjenner du deg igjen? Jeg er glad for at vi ofte husker de gode tingene bedre enn de dårlige, og det er absolutt ingenting galt i å drømme, ha forventninger til fremtiden, planlegge fremover eller jobbe mot et mål.

Problemet er når jeg har livet mitt her og nå på vent, fordi jeg tenker at det er først DA det begynner, der fremme. Jeg tror vi går glipp av mye «treg» hverdagslykke mens vi venter på de store opplevelsene og følelsene der fremme.

Lykkelig disippel

Hvis lykken er å være virksom og utfolde sine evner, hvis lykken består av handlinger og er en måte å leve på – da vil jeg være virksom for Gud, bruke de evner han har gitt meg og leve på en måte som ærer ham.

Jeg tror ikke meninga med livet er å leve lykkelig alle mine dager, jeg tror meninga med livet er å leve for og med Gud alle dager.

Men jeg tror også at den meninga hverdagen får når jeg lever i det Gud ønsker for meg, gir en tilfredshet og fred som jeg like gjerne kan kalle lykke.

Her og nå, helt der fremme, og alle dager i mellom.

 

Aimee Whitmire / Lightstock

Tema

Tema for iTro i mars er «Lykke».

Denne artikkelen har også tidligere blitt publisert på iTro, i 2016.