5 gode vaner for 2022

5 gode vaner for 2022

Og ja, vi har testet alle på forhånd.

Den viktigste vanen

Hvis du syns fem punkter er for mye, og vil nøye deg med ett; Søk Gud jevnlig gjennom Bibelen, bønn og fellesskap med andre kristne. Da kommer du garantert styrket ut av året.

Det er januar, et helt nytt år, og for mange representerer dette en ny start og en mulighet til å leve annerledes enn tidligere. For noen fungerer slike nyttårsforsetter bra, men hvis du er som oss har du lært at motivasjonen til sånne endringer som regel dabber av etter et par måneder.

Er det likevel mulig?

Det er kjempelett å fortsette i gamle spor og det er vanskelig å etablere nye, gode vaner. Er det likevel mulig? Ja, det er det! Men vi tror det er avhengig av at du ikke legger lista for høyt, og at du setter deg mål som du blir motivert av.

Her er fem forslag til konkrete vaner du kan begynne med. Og ja, vi har testet alle på forhånd:

1. Si hei til Gud hver morgen

Det høres kanskje litt enkelt ut, men det er akkurat det som er poenget. Å starte hver morgen med å si hei til Gud gjør noe med dagen. Det minner oss på hvem Gud er, og gjør oss bevisste på at vi alltid er sammen med ham. Han er allerede i denne dagen.

Han har latt oss våkne opp, og han vil gå med oss gjennom alt det som venter. Uansett om dagen som venter er krevende eller flyter bra – Gud er med deg gjennom det.

2. Finn noen å dele livet med

Nei, vi snakker ikke om å skaffe seg kjæreste, men om å skaffe seg medvandrer(e). Vi trenger alle noen som vi kan dele troen, sorger og gleder med, og som kristne er vi kalt til å bekjenne synd for hverandre og be for hverandre (Jak 5:16).

Dette kan være enkeltpersoner eller en smågruppe. På denne måten blir nåden som vi allerede eier i Gud levende og reell for oss.

3. Still spørsmål som stikker dypere

Vær en sånn venn som graver dypere i relasjonen deres. Slike vennskap der vi virkelig blir kjent med hverandre kan vare livet ut. Våg å stille spørsmål du skulle ønske noen stilte deg.

  • Hvordan går det egentlig med deg?
  • Hva bekymrer du deg for akkurat nå?
  • Hva drømmer du om?
  • Og til venner uansett tro: Hva gir livet ditt mening?

Lista med spørsmål er så lang du bare vil. Hvis dette er uvante spørsmål for deg, begynn med én relasjon du vil investere i først.

4. Engasjer deg i en menighet

Å være kristen er ikke et sololøp. I tillegg til det lille fellesskapet, er vi som kristne blitt en del av et større fellesskap, en kropp sammen men andre kristne. Menigheten er det synlige uttrykket for dette. Du trenger den, og den trenger deg!

Lurer du på hvilken menighet du skal engasjere deg i? Sjekk denne ypperlige artikkelen: https://itro.no/tema/har-du-funnet-den-rette/

Og når du har funnet «den rette», finn ut hvordan du kan være med og tjene dette fellesskapet og kroppen du er en del av.

5. Sett av tid til å nyte skaperverket – og lufte vettet

Naturen forkynner Guds storhet

Vitenskapelige studier har bevist at selv korte turer i friluft demper stress og bekymring hos oss mennesker (https://www.aftenposten.no/sport/sprek/i/3JB1dA/ny-forskning-selv-korte-turer-i-naturen-forandrer-hjernen).

Det gir mening når folk bruker uttrykket om at en skal gå ut en tur og lufte vettet. Denne helbredende effekten henger sammen med at naturen forkynner Guds storhet, omsorg og godhet for oss.

I en hverdag fylt med skjermer, bygninger og teknologi kan vi fort glemme hvem vi er og hvem som står bak alt sammen. Å bruke tid i naturen minner oss på at vi er små og at Gud er stor. Det er sunt, for både kropp og psyke.

 

 

 

Neely Wang/ Lightstock

Den viktigste vanen

Hvis du syns fem punkter er for mye, og vil nøye deg med ett; Søk Gud jevnlig gjennom Bibelen, bønn og fellesskap med andre kristne. Da kommer du garantert styrket ut av året.