«Det gamle testamentet for dummies»

«Det gamle testamentet for dummies»

Er det noe poeng for kristne å lese i Det gamle testamentet, og hva står det egentlig om der? Dette gav Sverre Bøe en lyninnføring i under hans seminar på UL på onsdag.

Tema

Tema for årets UL er «Til verdens ende».

Følg iTro på iTro.no, Instagram og Facebook for hyppige oppdateringer under UL.

Sverre Bøe er på sitt niende UL som taler, og onsdag holdt han et seminar på UL med tittelen ”Det gamle testamentet for dummies.” Vi har snakket med Sverre, og spurt om han kan fortelle litt om Det gamle testamentet.

Jeg vet på hvem jeg tror

– Hvorfor skal kristne egentlig lese GT?

– For å slippe å være blindebukk. Gud har sagt noe som ingen andre kunne visst, og siden han har sagt det så kan vi vite hvem Gud er. ”Jeg vet på hvem jeg tror” skriver Paulus til Timoteus. Ved å lese GT kan vi vite noe om hvem som har skapt oss, verden rundt oss, vårt forhold til det skapte og vi kan vite noe om hva som er godt for våre liv.

-Hvor skal jeg begynne å lese i GT?

– 1.Mos er fin å begynne med, og det er fortalt i en form som er lett å følge. Et tips er å lese første Mosebok og halve andre Mosebok frem til 2.Mos 21. Etter det kan du kanskje hoppe til Josva eller til en av profetene.

Ved å lese GT kan vi vite noe om hvem som har skapt oss, verden rundt oss, vårt forhold til det skapte og vi kan vite noe om hva som er godt for våre liv.

– Du kan også velge å hoppe litt rundt i GT, men da er det viktig å lese minst noen kapitler der du velger å hoppe inn. Å begynne på en litt for avansert bibelleseplan kan være dumt. Skuffelsen vil bli ekstra stor når du føler du ikke klarer det. Og til alle som har prøvd, men mislyktes: Prøv om igjen. Alle kristne har en lang karriere av sprukne bibelleseplaner.

GT og NT i lys av hverandre

– Hvordan forholder vi oss til Moseloven som kristne?

– Vi må forholde oss til Moseloven og Det gamle testamentet slik som Jesus og apostlene gjorde, og det står det heldigvis veldig mye om. Flere store og små spørsmål blir besvart i lys av Det nye testamentet, som for eksempel spørsmål om frelse og flere hundre etiske spørsmål.

– Men vær skeptisk til billige og kjappe svar på tre linjer. Det er veldig viktig å lese Det gamle og Det nye testamentet i lys av hverandre. Sammenhengen mellom disse er et sammensatt og komplisert bilde.

To gode tips

Til slutt har Sverre Bøe to tips til de som skal begynne å lese Det gamle testamentet.

  1. Sett i gang og les
  2. Lag en avtale med en venn der dere kan sende en melding til hverandre en gang i uken om noe dere har lest. Da får du et ansvar overfor den andre, og det kan ofte være nok til å klare å holde lesingen ved like.

 

 

Elisabeth Nord-Varhaug

Tema

Tema for årets UL er «Til verdens ende».

Følg iTro på iTro.no, Instagram og Facebook for hyppige oppdateringer under UL.