Tilbe Gud i hverdagen

Tilbe Gud i hverdagen

– Jeg vil leve tettest mulig på Jesus, og forsøker hele tiden å ta valg som fører meg nærmere ham. Det er viktig å oppgradere hverdagen til et sted man kan tjene Gud, sier David André Østby.

David André Østby

David André Østby er 36 år gammel. Han er gift og har tre sønner.

Lovsangspastor i Filadelfiakirken Oslo og en av Norges største kristne artister. Har blant annet gitt ut «Eksplosjon» som er strømmet over 2,5 millioner ganger.

 

 

Artisten, lovsangspastoren og bibelskolelæreren David André Østby (36) opplever at Gud har kalt han til hverdagen han har nå.

– Jeg visste tidlig at jeg ville arbeide i menighet, og ville gjerne bruke evnene mine innen kreativitet, musikk og forkynnelse. Jeg kunne nok ha skrevet popmusikk og bygget en annen karriere, men jeg har aldri opplevd det som et valg. Jeg har gjort det jeg har fått fred over og bevisst sagt nei til mange ting for å kunne gjøre det jeg har drømt om i mange år.

Utålmodig

Underveis har David Andrè ofte vært utålmodig, og ønsket at ting skulle skjedd raskere eller annerledes, men i dag er han glad for at ting ikke skjedde helt som han ønsket.

– Ventetiden som virket så lang ble en forberedelsestid. Det er nettopp de 1000 dårlige sangene jeg har skrevet som har gjort meg klar for å skrive de sangene som har blitt til velsignelse for så mange mennesker. Livet er nettopp det: et helt liv. Alt må ikke skje før man er 19 eller 30, man bygger hele tiden livet og legger grunnlag for nye erfaringer.

Oppgrader hverdagen

Hva vil du si til de som ikke har en så konkret drøm, men som likevel lengter etter å leve for Gud?

– De fleste har nok ikke en så sterk opplevelse av å vite hva man vil som jeg har hatt. Jeg møter mange som sliter med å finne et kall, og som egentlig ikke vet hva de vil vie livet sitt til. Dette skaper mye unødvendig mindreverdighetsfølelse og frustrasjon. Kirken har kanskje ikke vært flink nok til å vise at vi kan ha kall til mye mer enn de vanlige «kristenoppgavene» med forkynnelse, tilbedelse og misjon. De fleste oppfyller sine oppgaver og bruker sine gaver best i en vanlig jobb med en vanlig hverdag. Det viktige er å oppgradere hverdagen til noe mer – til et sted man kan tjene Gud. Når vi gjør alt til Guds ære og med takk, da blir hele hverdagen et lovprisningsoffer til Gud.

Tett på Jesus

David André har vokst opp i et pastorhjem og har alltid vært en kristen. Han har ikke noe tidspunkt da alt snudde, da Jesus grep tydelig inn i livet hans.

– Mange opplever at Jesus blir alt når de opplever kriser og ikke har noe annet igjen. Jeg har nok aldri hatt en slik opplevelse, så jeg må finne den meningen på andre måter. For meg innebærer det å ikke lete etter det ene store vendepunktet, men se på livet som en sum av mange små valg, trosskritt og ledelse. Jeg vil leve tettest mulig på Jesus, og forsøker hele tiden å ta valg som fører meg nærmere ham.

Jesus gav hele seg for meg, da ønsker jeg å gi den dyrebare tida mi tilbake.

For David André gjelder det både de store og de små valgene. Han opplever at man må ta mange aktive valg for å leve med Gud.

– Du velger en livsstil, akkurat som idrettsutøvere eller andre som har tydelige mål med livet. Mye handler om å si nei til ting, og om å prioritere tid, penger og energi på det som er viktigst blant alt det som er viktig. Dette gjelder særlig hva jeg bruker tida mi på. Det kan være lett å gi penger, men å gi tid og forpliktelse krever mer. Jesus gav hele seg for meg, da ønsker jeg å gi den dyrebare tida mi tilbake.

Større enn alt

David André har gitt ut flere lovsangsalbum, og til høsten kommer et nytt.

Hva vil du formidle med sangene du skriver?

Min første lovsang på norsk heter «Større enn alt». Den oppsummerer det som ligger meg på hjertet: at Gud er stor, og at det største er at han valgte å bli liten for å ha kontakt med oss.

Han som har satt i gang hele verden, skapt uendelige mengder stjerner, han er den Gud vi tilber. Men det stopper ikke der, for han som er så stor har blitt tilgjengelig for oss. Jeg ønsker å skape et stort bilde av han som ble liten. Det er stort at Jesus ble en av oss, at han ble menneske og ydmyket for vår skyld.

Dette er sentralt i den kristne troen, det handler om hvem Gud er og hva Jesus har gjort for oss. Jeg håper å skrive sanger som kan samle kristne om det sentrale, slik at tilbedelsen kan forene oss i stedet for å splitte i vonde debatter. Når sangene synges av unge og gamle i ulike sammenhenger ser vi at det er mulig å bygge bro på tvers av generasjoner og tradisjoner. Alle kristne er kalt til tilbedelse, og jeg drømmer om at vi kan gjøre det i enhet og takk.

«Og la alt dere sier og gjør, skje i Herren Jesu navn, med takk til Gud, vår Far, ved ham.» Kol 3,17

 

NB: David André Østby kommer på NLMs generalforsamling, og skal ha lovsangskonsert 6.Juni!

David André Østby

David André Østby er 36 år gammel. Han er gift og har tre sønner.

Lovsangspastor i Filadelfiakirken Oslo og en av Norges største kristne artister. Har blant annet gitt ut «Eksplosjon» som er strømmet over 2,5 millioner ganger.