Den ene dominobrikken

Den ene dominobrikken

Den ene dominobrikken i rekka er av uvurderlig betydning. Og hvert menneskes liv berører mange andre.

Tema

Tema på iTro i januar er «Domino».

«Klikk – klikk – klikk – klikk – klikk – klikk – klikk!»

Brikkene velter. Én etter én. Ingen blir stående igjen.

Har du satt dominobrikkene med riktig avstand og i riktig retning er det ingenting som kan stoppe de andre brikkene i å velte hvis du gir den første et lite puff.

Den enkelte brikken er helt uunnværlig

Det begynner i det små, og kan få vanvittige konsekvenser. Guinness-rekorden er visstnok på nesten 4,5 millioner brikker etter hverandre. Men fortsatt trengtes bare ett lite puff for å sette det hele i gang. Og hadde én brikke manglet, ville alt stoppet opp.

En liten handling kan få vanvittige konsekvenser. Og en liten brikke er av vanvittig betydning. Den kan se liten og ubetydelig ut i seg selv, men sett i et større bilde er den enkelte brikken helt uunnværlig.

 

En engel fra himmelen viser George hvordan verden faktisk ville vært om han aldri var født

En av mine favorittfilmer er julefilmen It’s a wonderful life. George Bailey føler seg betydningsløs, og begynner å tenke at verden ville vært et bedre sted hvis han aldri hadde blitt født. En engel fra himmelen blir sendt til ham for å vise ham hvordan verden faktisk ville vært om George aldri var født.

Han fikk se en verden som var totalt annerledes fra den han var vant til, med ulykkelige mennesker som George aldri hadde fått hjulpet, en bror som aldri ble reddet opp fra det kalde vannet etter at han gikk gjennom isen, og en hel by som lå i de hendene på den onde forretningsmannen Mr. Potter, som George hadde kjempet mot store deler av livet.

Den ene dominobrikken er ikke ubetydelig. Jeg er ikke ubetydelig. Og du er ikke ubetydelig

George Baileys rundreise sammen med engelen avslutter med disse ordene: «Strange, isn’t it? Each man’s life touches so many other lives. When he isn’t around he leaves an awful hole, doesn’t he?»

Som dominobrikker. Forsvinner én brikke, forandres alt. Da etterlates et stort hull, som påvirker de andre brikkene. Og enten vi føler det sånn eller ikke, så påvirker vi mange flere mennesker enn det vi antagelig er klar over.

Den ene dominobrikken er ikke ubetydelig. Jeg er ikke ubetydelig. Og du er ikke ubetydelig. Uansett hva vi måtte tro.

Tema

Tema på iTro i januar er «Domino».