Godt nytt år!

Godt nytt år!

I dag er dagen. Dagen for å leve.

Leder

Ukas leder er skrevet av Narve Kragset Nystøyl. Han er litteraturviter og journalist i iTro.

Det er starten på et nytt skoleår. Starten på en ny epoke – eller bare fortsettelsen. Uansett om du begynner på ny skole, i ny klasse, i ny jobb eller bare returnerer til de samme folkene og det samme stedet etter en lang (eller kort) sommerferie, er du blitt et år eldre og en hel del klokere.

Det er på  tide å begynne på ny frisk. Det er på tide med nyttårsforsett – selv om det egentlig er midt i året. Det er tross alt nå, mens naturen sakte dør rundt oss, at livet virkelig skal starte. Sosiallivet. Skole- eller arbeidslivet. Lekselivet. Stearinlyslivet og lange høstkvelder med film-og-kos-livet.

Livet er nå , sies det. Vi skal leve i nuet.

Bibelen har jo  på en måte hovedfokuset på det motsatte, nemlig et evig liv i fremtiden (selv om det for så vidt allerede er nå, hvis du er en kristen). Og Paulus sier i brevet til Filipperne at han ”glemmer det som ligger bak, og strekker meg etter det som er foran, og jager fram mot målet, mot den seiersprisen som Gud fra det høye har kalt oss til i Kristus Jesus” (Fil. 3,13-14).

nbsp;

Men også Jesus snakker om å leve i nuet:

”Gjør dere ingen bekymringer for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage” (Matt. 6,34).

Jeg har et  forslag. Lev i nuet i høst. Begynn i dag. Begynn i dag med å leve i dag. Ikke for å være melodramatisk, altså, men lev hver dag som om den var din siste.

For hvis hver dag var din sjanse til å gjøre en forskjell – hvis det for eksempel var den ene, siste muligheten til å redde noens liv (eller ditt eget, for den saks skyld) – hvordan ville du levd den?

Hver eneste dag  er jo faktisk noens siste dag her på jorda – det kan faktisk være din, eller det kan være det for dem du møter.

Tenk om vi alle levde vår siste dag på jorda til fulle – hver dag. For en verden det ville blitt.

Det sies (selv  om kildene ikke akkurat er særlig sikre) at Martin Luther en gang sa at hvis han visste at han skulle dø i morgen, ville han likevel plante et epletre i dag.

Jeg er ingen gartner. Jeg vet at høsten er tid for å plukke epler, men det kan hende det ikke akkurat er det lureste å plante epletrær på denne tiden av året. Likevel. Gå og plant et tre i dag.

God høst. Godt  nytt år. Og god dag. I dag. Hver dag.

Ill.foto:  andre_gas på flickr.com