Fordi vi tilhører Jesus har vi et håp som stikker dypere enn omstendigheter

Fordi vi tilhører Jesus har vi et håp som stikker dypere enn omstendigheter

Vi er ikke lovet lykke og rikdom i form av penger, gaver og makt.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Dagens bibeltekst finner vi i Matteusevangeliet 5,10-12:

Salige er de som blir forfulgt for rettferdighets skyld,
for himmelriket er deres.
Ja, salige er dere når de for min skyld håner og forfølger dere, lyver og snakker ondt om dere på alle vis. Gled og fryd dere, for stor er lønnen dere har i himmelen. Slik forfulgte de også profetene før dere.

Du kan også lytte til andakten her:

Munnkurv

Vi i Norge er heldige som ikke blir forfulgt for troen vår, i motsetning til mange andre land. Vi er heldige som ikke opplever forbud mot gudstjenester, ungdomssamlinger og evangelisering.

Likevel tror jeg flere og flere kjenner på en slags forfølgelse i landet vårt. Mobbing, utestenging og munnkurv. Det er ikke enkelt å stå i slike situasjoner og opplevelser.

Lykkelig vs. salig

Jesus sier at vi er salige om vi opplever hån, løgnfulle ord og forfølgelse. Hva mener han egentlig med det?

Da er det lurt å forstå hva ordet «salig» faktisk betyr. Salig betyr velsignet. Men å være velsignet betyr ikke at man er «lykkelig» i ordets forstand.

Tilfredsheten skyldes Gud og ikke gode omstendigheter.

Å ha lykke i livet er å ha hell i livet. Hell i rikdom og status. Det er ikke det vi er lovet. Vi er ikke lovet rikdom i form av penger, gaver og makt.

En studiebibel forklarer veldig enkelt hva det er å være salig: «Tilfredsheten skyldes Gud og ikke gode omstendigheter».

Vi kan få være tilfreds i å tilhøre Kristus. Med det håpet og det livet det bringer. Vi får et større og lengre perspektiv på livet. Et himmelsk perspektiv.

Oppmuntrende fellesskap

Men selv om Jesus sier at vi er salige om vi blir forfulgt, betyr ikke det nødvendigvis at det er godt å stå i forfølgelse.

Derfor er vi kristne avhengige av hverandre; et fellesskap som kan holde oss oppe med oppmuntringer og minne hverandre på sannheten.

Sannheten om at vi er elsket og ønsket av Gud, at Gud er fornøyd med sitt skaperverk, at vi har blitt tildelt en uendelig verdi, at Jesus tok på seg all vår synd på korset og vant over døden slik at vi blir satt fri. Sannheten setter oss fri – virkelig fri.

Merkelappene som ikke sitter fast

Vi skal få lov til å være fri i møte med mobbing, utestenging og munnkurv. Alle dårlige ord som kommer imot oss skal få lov til å prelle av. De skal ikke få lov til å sette en pris på vår verdi.

Jeg anbefaler alle å lese historien om trefiguren Punchinello fra barneboken «Du er unik» av Max Lucado. Den forteller om lille Punchinello som hele tiden ble dømt av de rundt seg og fikk merkelapper klistret på seg med ord som «du er dum» og «du er verdiløs».

Men en dag møter Punchinello skaperen sin og blir fortalt om sin uendelige verdi. Dette gjorde at merkelappene som satt fast på ham, falt av. Han var satt fri fra de stygge kommentarene. Saligheten lyste ut av ham i møte med de som prøvde å bryte ham ned.

Hvis du vil se den som tegnefilm kan du finne den HER.

Stå støtt i stormen

Den kristne tro er solid og slitesterk. Bli kjent med Guds ord og Hans sannheter. Slå rot i det og la røttene vokse seg store og sterke slik at du står støtt gjennom stormene du møter i livet.

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen