Bønn forandrer deg

Bønn forandrer deg

Tenk at bønn er din tid sammen med Gud, der han får forvandle deg.

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt på iTro. Denne andakten ble opprinnelig publisert på iTro i 2016.

I denne andakten har jeg først og fremst lyst til å få frem dette poenget: Du trenger ikke be for å forandre Gud. Men du trenger å be, for Gud forandrer deg.

Jeg vet ikke hvilket forhold du har til bønn. Kanskje ber du hver dag, kanskje glemmer du det innimellom. Noen tenker på bønn nesten som en plikt, der man må huske å ramse opp det ene og det andre.

Andre ser på bønn som en hvile – en anledning til å sette seg ned, puste ut, koble ut verden litt, og bare være hos Gud. Fortelle ham det som gleder og bekymrer, og om det som opptar en om dagen.

Bibelen sier mye om bønn, blant annet dette i Matteus 6,7-8:

«Når dere ber, skal dere ikke ramse opp ord slik hedningene gjør; de tror de blir bønnhørt ved å bruke mange ord. Vær ikke lik dem! For dere har en Far som vet hva dere trenger, før dere ber ham om det.»

Gud kan forvandle oss gjennom bønn

Det største målet med bønn er ikke å opplyse Gud om hva vi trenger. Vi kan selvsagt gjøre dette, men bønn har altså et større mål – at vi skal forvandles fra innsiden.

Når du ber, inviterer du Gud på en helt spesiell måte inn i livet ditt. Det er som å invitere en venn på besøk, og være sammen bare dere to. Da snakker man gjerne om dypere ting enn sammen med flere andre, og man lærer den andre personen bedre å kjenne.

Bibelen sier at vi som kristne skal la oss forvandle, slik at vi blir i stand til å gjøre det som er Guds vilje – det som er det gode. Bønn er en av de plassene han forvandler oss. Vi kan ofte bli frustrerte over at det vi ber om ikkje skjer.

Mer enn ord og bønnelister

Men husk at Gud griper ganske sjelden inn direkte i en situasjon. Han velger å bruke oss. Og for at vi skal bli i stand til å gjøre det som er Hans vilje, må han få forvandle sinnet vårt, som igjen kan gjøres gjennom bønn.

Med andre ord: Bønn forandrer ikke Gud, men bønn forandrer deg. For eksempel, dersom du bestemmer deg for at du hver dag skal be for en person du syns det er vanskelig å gå overens med, kan jeg nesten garantere deg at disse bønnestundene vil forandre ditt syn på og hjerte for vedkommende. Det er nok også en bedre strategi enn å be Gud om å forandre den personen slik at du vil like den.

Jeg vil oppmuntre deg til å tenke på bønn som noe mer enn ord og bønnelister. Tenk at det er din tid sammen med Gud, der han får forvandle deg. Jeg håper det kan være med og gjøre bønnelivet ditt mer levende!

John Olav Selstø

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt på iTro. Denne andakten ble opprinnelig publisert på iTro i 2016.