Dommernes bok

Dommernes bok

Moses og Josva er døde, og Israelsfolket trenger nye, samlende ledere som kan rettlede og vise vei. Dette er starten på "dommertiden".

Mange i Israelsfolket har glemt hvordan Gud ledet dem gjennom ørkenen, og vender tilbake til Baàl og de andre avgudene.
Dette er fortellingen om de nye lederne,dommerne, som blir viktige for folket. Flere av de mest spennende historiene i Bibelen finner du nettopp i Dommernes bok. Dommerne er fargerike personer, men det ville nok bli i overkant slitsomt å ha dem i omgangskretsen.

En av de første vi møter av disse dommerne erGideon . Han skulle i krig og fikk beskjed fra Gud om at det varfor mangesoldater. Lesherom hvordan han gjorde den utvelgelsen, og hvorfor Gud ville at hæren skulle være liten.

De vil utnytte hans svake punkt: Kjærligheten til Dalila.

Vi møter også kjempesterkeSamson , som mistet styrken sin da kjæresten Dalila lurte ham og klippet av ham håret om natten. Han tok en grusom hevn.

I enkelte agentfilmer jeg har sett, bruker fienden vakre kvinner til å lokke hemmeligheten ut av helten i et romantisk øyeblikk.
Nå har Samson funnet kvinnen i sitt liv. Hun er av filisterslekt, men nå kjenner vi vår helt så godt at vi vet at det ikke kan stoppe ham. Det er Dalila han vil ha!

Alle er redde for Samson. Filisterhøvdingene har så smått begynt å forstå at han har et hemmelig våpen som gjør ham så sterk. Får de bare vite hva hemmeligheten er, kan de uskadeliggjøre ham. Nå vil de utnytte hans svake punkt: Kjærligheten til Dalila. De prøver å kjøpe henne til å angi mannen sin, men han har gjennomskuet spillet deres og kommer med et luresvar.

Når du er ærlig, er du sårbar, Samson!

Hvor godtroende kan denne mannen være? Han må da skjønne at Dalila ikke er til å stole på! Det er jo så åpenlyst at hun prøver å lokke hemmeligheten ut av ham, men han later som han ikke mistenker noen ting. På bakrommet sitter det vakter, klare til å fange kjempen så snart han er bundet.

Så langt har de ikke greid å få ham dit. Det er nesten så jeg aner et lurt glimt i øyekroken hans – som om han godter seg over hvor dumme de er.

Nå begynner du å å bli skikkelig lei av masingen, Samson. Du skjønner at hun ikke vil la deg være i fred før du har fortalt hva som er den egentlige årsaken til styrken din.

Når du er ærlig, er du sårbar, Samson. Hun vet straks når du lyver og når du snakker sant. Nå har du åpnet ditt hjerte for henne og det er ingen vei tilbake. De sier at ærlighet varer lengst, men det kan ta lang tid før du får opptur igjen. De sier at du skal være åpen og ærlig i et parforhold, men det er ikke alle partnere som fortjener din ærlighet og åpenhet.

Hvorfor så du ikke dette mens dere var kjærester, Samson? Mens det ennå var tid til å ombestemme seg. Men du var blind av forelskelse, og så bare en vakker kvinne.

Nå kommer de og raker av deg håret, Samson. Hvordan går det da?

Foto:practicalowl på flickr.com

Vi heier på at du skal lese i Bibelen, og tenker at det er på sin plass med litt motivasjon.

I dennespalten skriver vi om både de mest kjente, og mindre leste bøkene i Bibelen. Forhåpentligvis blir du inspirert til å lese mer i bøkene vi skriver om.

Denne teksten er hentet med tillatelse fra Bibelleseringens ungdomsleseplanSiesta.