Ei prostituert i Jesu slektstre?

Ei prostituert i Jesu slektstre?

La oss bli litt bedre kjent med denne prostituerte kvinnen Rahab.

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om. I denne serien møter du noen av disse menneskene i en litt annerledes setting enn du kanskje forventer.

Dette er et oppdiktet intervju. Historien om Rahab kan du lese i Josva 2-6.

Har du noen kjendiser eller kule titler i slekta di? Vi har alle forfedre og et slektstre vi kan se tilbake på. Noen kan kanskje skryte på seg både vikinger, krigshelter, sportsikoner osv…

I fremtiden aner vi enda ikke hva som kan komme av oss. Det er vel heller tvilsomt at Rahab hadde den fjerneste idé om at hun skulle bli tippoldemor til Kong David, deretter Salomo, og så: 28*tippoldemor til Jesus!

Før var det menn som skulle nevnes, og kvinnene var ikke helt verdt å ta med i et slektstre. Matteus og Jesus derimot, de er motstrøms.

Hele tre damer er nevnt i Jesu slektstre, og en av dem er deg, Rahab.

I Jesu slektstre

Hvordan kom du deg inn der?

– Vel, det er virkelig ingenting som er umulig for Gud. Det var hans allmektige og styrende hånd, og det er jeg evig takknemlig for. Oppskriften må jo være å drite seg så fullstendig ut, at bare Gud kan redde deg inn igjen. Men det vil jeg på ingen måte anbefale!

Hadde du rota det så veldig til?

– Jeg hadde vært prostituert i mange år, fra veldig ung alder. I et slikt «yrke» treffer man mange forskjellige folk, og sitter på en del sladder. Det var nok derfor spionene kom til mitt hus, og det ble min redning.

Møtte noen som trodde på Gud

Disse spionene, var det noe spesielt med dem?

– Definitivt! Det var noe med dem som gjorde at jeg fortalte så åpent og lett om alt de ville vite. De bar med seg en fred som jeg møtte for første gang i mitt liv. En ro og trygghet som jeg ville ha. De fortalte om Guden sin, hvordan han hadde ført dem ut fra slaveriet i Egypt og rundt i ørkenen. En Gud som ikke var i stein eller trær, men en som var så stor og hellig at de ikke kunne begrense ham til materielle ting. En som brydde seg om menneskene, den enkelte.

­ Hva fikk den røde snoren bety for deg?

– Det var tegnet og løfte jeg fikk for at de skulle se meg og redde meg. Den berget livet til meg og familien min. Den ble først og fremst inngangsbilletten min til å leve sammen med Israelsfolket og å bli kjent med den levende Gud. Her traff jeg også mannen min, og videre et liv som jeg ikke kunne klart å drømme meg i nærheten av en gang.

Jordan delte seg i to

Hvis du vil trekke frem en spesiell ting som livet har lært deg, hva tenker du på da?

– Da tenker jeg på når mannen min og Israelsfolket skulle krysse Jordan for å innta Jeriko. Jordan flommet på sitt verste. Den var overfylt av vann, og strømmen var sterk og stridig. Det finnes ikke en tid den er villere og kraftigere på. Men da, nettopp da, er det Gud vil sende dem over. Det er bare slik Gud er. Kanskje for å få frem hvor makten virkelig er? Ikke vet jeg.

Vi ser i hvert fall ting som ganske umulige til tider, men det er kanskje først når vi gir opp at vi lar Gud få overta. De skulle over Jordan og ting så klin umulig ut. Hvordan i all verden skulle de komme over her? Men Gud hadde sagt hvordan, og da er det slik det skjer. Så presten satte foten i elva, og nettopp da, ikke 2 timer på forhånd, men i det den treffer vannflaten, DA er det Jordan deler seg i to. Folket får gå tørrskodd over.

Så når ting kanskje ser ut til å være på det mørkeste og du snart gir opp, bare gjør det!

Slipp det du tviholder på, og la Gud styre.

Kom til ham med alt, for det er ikke du som skal ha kontroll. Guds veier er høyere enn våre, vet du.

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om. I denne serien møter du noen av disse menneskene i en litt annerledes setting enn du kanskje forventer.

Dette er et oppdiktet intervju. Historien om Rahab kan du lese i Josva 2-6.