Er jeg kristen?

Er jeg kristen?

- Hvordan vet jeg at jeg ikke bare tror jeg er en kristen, men at jeg er det? Hvordan vet jeg at jeg ikke bare er i en tilstand av å ville være kristen, men at jeg faktisk er en kristen?

Spørsmål og svar

Lurer du på noe? Send inn spørsmålet ditt tiliTro@nlm.no,eller påfacebooksida vår.Eller kanskje finner du svar iSpørsmål og Svar-spalten vår.

Denne artikkelen har blitt publisert på iTro tidligere, men republiseres nå etter ønske fra lesere.

Hei!

Jeg synes det er passe irriterende at det å vokse opp i en kristen familie ikke automatisk gjør meg til en kristen. På samme måte at det å gå på en kristen ungdomsklubb heller ikke gjør meg til en kristen. Ikke det å be engang gjør meg til en kristen.

Det eneste holdepunktet jeg har på at jeg er kristen er atJesus har sagt meg rettferdig . Jesus sier det til meg mange ganger i Bibelen: ”For så har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv”, Joh.3.16. (les også 1Joh 4,10; Rom 5,8).

Bibelen beskriver at blodet – det er Guds renseri. Synden ble naglet til korset. Jeg (en dødsdømte fange) er fri! Jeg er kristen. Føler jeg det? Nei, jeg gjør ærlig talt ikke alltid det. Men vet jeg at jeg er kristen?

En Gud som vet hvor vanskelig det er å forstå og føle

Det er faktisk noe svært konkret som hjelper meg til å vite dette. Sakramentene. Vi har dåp og nattverd som sakramenter i den lutherske kirke. Vi kan alle enes i at sakramentene er veldig fysiske. De er jo vann, brød og vin, verken mer eller mindre. Dette vitner for meg om en Gud som trer helt inn i mine hverdagslige forhold. En Gud som vet hvor vanskelig det til tider er å forstå og føle at jeg er en kristen fordi jeg ikke helt vet om jeg tror riktig.

Siden sakramentene består av materialer setter det en sperre mot at vi mennesker kan spiritualisere (åndeliggjøre) eller intellektualisere Guds nåde. Altså vannet som risler, forteller for våre sanser at dåpen er et renselsens bad – en Guds gjerning i oss! Nattverdens brød og vin utdeler individuelt og direkte den tilgivelsen som ligger som kapital i Jesu soningsdød.

Sakramentene er gitt til meg som tviler til tider

Uten tro er sakramentene meningsløse. Det står tydelig i Bibelen at den som ikke tror skal unnlate å ta nattverd, og Bibelen forteller oss at ingen blir frelst ved sin dåp uten tro. Men jeg opplever at sakramentene er gitt til meg som tviler til tider.

Til oss som av og til kan komme til å lure på om vi bare tror at vi er kristne uten å være det, til oss som kan begynne å lure på om vi bare vil være kristne uten at vi er det. La meg forklare. Vi med vår tvil kan gå til nattverd for å spise brødet og drikke vinen. Jeg lar da nattverdsmåltidet være et vitnesbyrd for meg om at Gud gir meg nåde.Gud sier meg kristen . Vi er satt fri! Det eneste vi som menneske kan gjøre er å svelge det budskapet på samme måte som vi svelger brødet og vinen i nattverden.

Fest blikket på Jesus og lev livet

La Gud stabilisere din tro, ikke gjør det i egen kraft – det mislykkes som regel når vi forsøker å gjøre noe på egenhånd.

Du skal få slippe å lete etter tro i deg selv, Jesus sier: ”Ingen kan komme til meg uten at Faderen som har sendt meg, drar ham”, Joh 6,44. Fest blikket på Jesus og lev livet.

 

Hilsen Tone H

Les også:  Frelst? Går det an å vite?
Les også:  Er du sikker på at du er frelst?
Les også:  Føle seg frelst?

Ill.foto: Oberazzi på flickr