Kjenner du deg sliten eller motløs? Da kan du be Gud om hjelp

Kjenner du deg sliten eller motløs? Da kan du be Gud om hjelp

Han som lot døde bein få liv og håp, kan gjøre det samme for deg.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Bibelteksten finner vi i Esekiel 37,1–5.10-14

Herrens hånd kom over meg. Ved Herrens ånd førte han meg ut og satte meg ned i en dal som var full av knokler.  2 Han førte meg omkring blant dem. Se, det lå en stor mengde knokler utover dalen, og de var helt tørre.  3 Da sa han til meg: «Menneske, kan disse knoklene bli levende igjen?» Jeg svarte: «Min Herre og Gud, det vet bare du.»  4 Han sa: «Tal profetord over disse knoklene og si til dem: Tørre knokler, hør Herrens ord!  5 Så sier Herren Gud til disse knoklene: Se! Jeg lar det komme ånd i dere, så dere blir levende.

Jeg talte profetord, slik han hadde befalt meg. Da kom det ånd i dem, så de ble levende. De reiste seg opp og sto på føttene. Det var en umåtelig stor hær.
 11 Så sa han til meg: Menneske, disse knoklene er hele Israels folk. Hør hva de sier: «Våre knokler er tørket inn, vårt håp er knust. Det er ute med oss!» 12 Tal derfor profetord og si til dem: Så sier Herren Gud: Se, mitt folk, jeg åpner gravene deres og lar dere stige opp av grav. Så fører jeg dere til Israels land. 13 Mitt folk, dere skal kjenne at jeg er Herren når jeg åpner gravene deres og lar dere stige opp av grav! 14 Jeg gir dere min ånd så dere blir levende, og lar dere finne hvile i deres eget land. Da skal dere kjenne at jeg, Herren, har talt og satt det i verk, sier Herren.

Du kan også lytte til andakten her: 

Alt håp var ute

En av de merkeligste og mest kjente historiene fra profeten Esekiel finner vi i dette kapittelet.

På Esekiels tid hadde et stort rike – Babylon – inntatt Israel. De tok flere mennesker til fange (som f.eks. Daniel og vennene hans i Daniel 1) og ødela byen og templet deres.

Det virket som om alt var tapt. Undertrykket av det mektigste imperiet på den tiden, og med de fattigste av de fattige (2.Kong 24,14) igjen i byen, virket det som om alt håp var ute for israelsfolket.

Døde bein

Det er i denne konteksten at Esekiel får et syn fra Herren som leder ham til et ganske grusomt sted – en dal full av døde bein!

Esekiel skriver at de var “helt tørre”, som for å gjøre det ekstra tydelig at det ikke finnes spor av liv i dem.

Herren spør om disse beina kan bli levende igjen. Esekiel vet godt at dette er umulig, men ikke for Gud. Gud ber Esekiel tale Guds ord over beina, og de vil bli levende igjen, både fysisk og åndelig, for Gud lar det komme “ånd” i dem.

Jeg gir dere min ånd så dere blir levende

Gud forklarer dette tegnet for Esekiel ved å si at beina representerer folket hans. Israelsfolket sier ting som “Vårt håp er knust” og “Det er ute med oss!» Folket kjenner seg så langt nede, at det er som om de er døde og uten håp om å få livet tilbake.

Gud svarer dem dette: “Jeg gir dere min ånd så dere blir levende, og lar dere finne hvile i deres eget land.”

Gud gjør mirakler

Hva har dagens tekst å si til oss?

Esekiels dal av døde bein lærer oss noe viktig, nemlig at Gud gjør mirakler, og at han bringer liv. Han gir håp der alt håp er tapt. Han ønsker å blåse liv i sitt folk. Og ja, det inkluderer deg.

Det er ingen ting i deg som er så ødelagt, knust eller dødt at Guds Ånd ikke kan komme over det og blåse liv og håp inn i deg også. 

Den samme Gud som lot døde bein få liv og håp, og som vekket Jesus opp fra de døde, kan gjøre det samme for deg i dag.

Gud blåser liv i oss

Hvordan kunne de døde beina bli levende? Ved at den levende Guds ord ble talt over dem.

Også i dag kan Guds ord blåse liv inn i oss, enten det er første gang vi tar imot Ham og blir en del av Guds familie, eller om det er hundrede gang vi kommer til Ham og ber om nye krefter eller helbredelse.

Du som kjenner deg sliten eller motløs kan be denne bønnen i dag:

Herre Jesus, se situasjonen min; pust liv inn meg; hjelp meg; få meg til å leve for deg. Amen. 

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen