Reddet onkel Paulus

Reddet onkel Paulus

En aldri så liten helt er han, den anonyme unggutten som reddet livet til onkelen sin.

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om.

I denne serien møter du noen av disse menneskene i en litt annerledes setting enn du kanskje forventer.

Han er litt usikker på om han tør å fortelle meg hva som har skjedd. Alderen hans er litt ubestemmelig, men han er ikke voksen ennå, og ikke et barn heller. Navnet vil han ikke røpe nå, men han kaller Paulus for onkel, så en genetisk link finnes vel der vil jeg tro.

Heldigvis tør han åpne munnen, og det kommer fort fram at han ikke ser på seg selv som noen helt akkurat. Selv ville jeg ikke nølt med å stemple ham som nettopp det. En av NTs små helter, som har gjort en viktig ting for både onkel Paulus og for oss andre som får lese om det i ettertid.

”Du skulle sett ansiktet på kommandanten da han skjønte at han hadde lagt en romersk borger i lenker”

– I forgårs ble onkel Paulus tatt til fange, fordi det han taler om gjør jødene opprørte. Den romerske kommandanten befalte at han skulle forhøres under pisking, men heldigvis slapp han det. For onkel er jo romersk borger. Du skulle sett ansiktet på kommandanten da han skjønte at han hadde lagt en romersk borger i lenker. Gutten som forteller smiler raskt, men ansiktet blir alvorlig igjen ganske fort. Det er tydelig at han er bekymra for noe, men han fortsetter å snakke.

– I går ble onkel Paulus ført fram for overprestene og hele Rådet. Og da klarte han å få fariseerne og saddukeerne til å krangle om noe de er uenige om. Derfor klarte heldigvis kommandanten å få onkel trygt tilbake i borgen han ble holdt fanget i.

Gutten tar en pause i fortellingen. Det virker som om han må overbevise seg selv om at han virkelig vil si noe mer. Til slutt tar han mot til seg.

”De har avtalt med overprestene hvordan de skal få drept ham”

– I dag morges overhørte jeg noe skummelt, og jeg vet egentlig ikke om jeg tør å snakke om det. Det er jo jødene som ikke liker det onkel Paulus taler om, og nå planlegger de å drepe ham. Det er mer enn 40 menn som er med på sammensvergelsen, og de avtalte med overprestene hvordan de skal få drept ham. De vil at overprestene og Rådet skal sende bud på Paulus igjen i morgen, og så skal mennene stå klare til å drepe ham når han er på vei ned. Tenk hvis jeg ikke hadde hørt dette!?

– Hva gjorde du da?
– Jeg gikk opp i borgen, og fortalte det til onkel Paulus og kommandanten, svarer han, og ler litt nervøst.
– Jeg tror kommandanten er en bra fyr, så jeg håper han klarer å få sendt onkel bort i løpet av natta. Problemet er bare at jeg lova at jeg ikke skulle røpe dette til noen, og nå har jeg allerede sagt det til deg. Så du må love å ikke fortelle det videre.

Senere får jeg vite at Paulus ble reddet. Sammen med 200 soldater, 70 ryttere og 200 lettvæpnede menn ble Paulus sendt til den romerske landshøvdingen Feliks. Med seg hadde han et brev fra kommandanten om hvem han var, og hvorfor han var fange. Nå sitter Paulus i varetekt i slottsborgen til Herodes og venter på at han skal bli kalt inn til forhør.

Les mer om historien i Apostlenes gjerninger 23 Les mer om Paulus og forhøret i Apostlenes gjerninger 24

Ill.foto:  Fotolia, iEvgeniya Ponomareva

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om.

I denne serien møter du noen av disse menneskene i en litt annerledes setting enn du kanskje forventer.