Adrenalinkick

Adrenalinkick

Lodve og Matias driver med elvepadling, altså en ekstremsport. Hvorfor gjør de det?

Hva er det som er så kult med ekstremsport?
– Det å kunne spille på lag med den ville naturen. Jeg har alltid elsket å bruke tid i naturen, og gjennom elvepadling og klatring føler jeg at naturen utfordrer meg.

Lodve forteller at noe av det kuleste er at det finnes utfordringer til alle. Følelsen av mestring og adrenalin er lik hos både nybegynnere og erfarne utøvere.
– Jeg hadde samme følelse da jeg padlet mitt første lille stryk, som nå når jeg padler store. Og klarer du utfordringen, finnes det alltid nye!
– Den gleden og fryden nybegynnere får etter en dag med opplevelser og mestring er så sykt sjef å se, kommer det fra Matias.

Den sammensatte opplevelsen av redsel, adrenalin og mestring fører til at frihetsfølelsen blir forsterket

Kan denne frihetsfølelsen beskrives?
– Når jeg er ute og driver med aktivitetene glemmer jeg alt av bekymringer og tenker kun positivt om det jeg driver med, og storkoser meg sammen med venner, så for min del er det en suveren måte å komme seg litt vekk fra hverdagen og alt maset, forteller Matias.

Begge er enige om at det er noe spesielt med det ekstreme.
– Den sammensatte opplevelsen av redsel, adrenalin og mestring fører til at frihetsfølelsen blir forsterket, for meg kan ikke det sammelignes med opplevelsene ellers i dagliglivet, sier Lodve.
– Det er noe med det å komme seg vekk og oppleve nye ting, føle seg helt fri fra alt, føyer Matias til.

En viss risiko finnes det jo når man driver med ekstremsport, skal vi ikke ta vare på det livet Gud har gitt oss?
– Gud har skapt meg og kroppen min, og Gud har skapt naturen og naturkreftene. Samtidig har han skapt fornuften, og den bør alle – også ekstremsportutøvere, bruke flittig. Risikoen må alltid vurderes. Jeg tror at Gud vil beskytte meg fra farer, men det gir meg selvøgelig ingen grunn til å ta idiotiske sjangser. Men et liv i sofaen hadde for meg vært et liv uten stor mening, sier Lodve.

Når jeg er ute og padler takker jeg Gud for at jeg har muligheten til å utfolde meg i hans natur

Matias fortsetter:
– Jeg tenker at Gud har skapt elvene og fjellene, så hvorfor bare se på dem når man heller kan oppleve dem og utfolde seg i dem. Når jeg er ute og padler takker jeg Gud for at jeg har muligheten til å utfolde meg i hans natur. Selv om det er en viss risiko ved å drive med padling og andre risikoidretter, er det en risiko man må velge å ta. I hverdagen er det også utallige risikoer, bare det å kjøre bil er livsfarlig.

Guttene forteller at ekstremsporten trenger kristne utøvere som ikke er redde for å vise hva de tror på. Selv om de driver med noe risikofylt får de være disipler for Jesus i padlemiljøet. Noe som ifølge Matias ikke alltid er så lett når man skal svare spørsmål, som i utgangspunktet er vanskelige, på engelsk. KRIK-Elvepadling er startet opp, noe som er et skritt i riktig retning.

– Jeg kan med hånden på hjertet si at alt dette hadde vært meningsløst om jeg ikke hadde hatt fred i hjertet. Troen på Jesus har gitt meg en indre livsfred og den aller beste frihetsfølelsen, avslutter Lodve.

Foto: Privat

Tema

Temaet for iTro i juni er Frihet.

Vi har snakket med Lodve Helleland Østrem og Matias Modalsli Grøtteland om Ekstremsport. De gjør seg i disse dager ferdige med videregående påKVS Lyngdal.