10 tips til din første andakt

10 tips til din første andakt

Ti punkter jeg synes er lure å ha i bakhodet i arbeidet med en andakt.

Tips & triks

I denne saken får du servert ti tips til arbeidet med å holde en andakt.

Det er mange ting å tenke på når man skal holde en andakt, og i starten kan det være litt skummelt. Her kommer derfor noen tips til deg som skal skrive og holde en andakt for første gang.

1. Ta inspirasjon fra en annens andakt

Ved å se på hvordan andre holder andaktene sine, kan du tenke litt på hva som fungerer og ikke. Husker du spesielt godt noe fra en andakt? Hva var det denne personen gjorde?

2. Ikke ta en annens andakt. Lag din egen

Det er både nyttig og lærerikt å se på andres andakter og ta inspirasjon fra dem. Men prøv å lage din egen andakt – ikke bare kopier andre sine.

En fare kan være at du prøver å si noe som ikke er naturlig for deg, eller som du ikke helt har skjønt, men bare tenker er bra fordi noen andre sa det.

I det lange løp tror jeg du vil lære mer av å skrive din egen andakt.

3. Ikke forsøk å være en annen, vær deg selv

I samme gate som forrige tips: ikke lat som du er noen andre enn du er. Selv om en du har sett holde andakt er veldig flink, trenger ikke du å gjøre det på akkurat samme måte. Gjør det heller på din egen måte.

4. Bruk Bibelen

Hvis du verken leser fra Bibelen eller forteller noe fra den, er det stor sjanse for at det ikke lenger er noen andakt, men bare en fin historie, eller «gode råd».

Bruk Bibelen aktivt i forberedelsene og i framføringen, og sørg for at budskapet du vil få fram samsvarer med Guds ord.

5. Begynn i det små

Ikke tenk at den må være kjempelang. Man må begynne et sted. Det er bedre med en kort andakt med et godt budskap enn en lang andakt uten et tydelig budskap.

6. Den blir aldri perfekt

Om du forsøker å få andakten til å bli helt perfekt, kommer du aldri til å bli ferdig. Ikke dvel ved andakten i evigheter når du forbereder deg, men si til deg selv: dette er godt nok.

7. Gode nyheter, ikke gode råd

La Jesu død og oppstandelse, og alt det betyr for oss, være i sentrum av forkynnelsen. Dersom du holder en hel andakt uten at Jesus er til stede i budskapet, er det en sjanse for at det kun blir gode råd eller nyttige tips til livet, og ikke det livsforvandlende budskapet om Jesu kjærlighet, og håpet det gir oss.

8. Ikke ta forgitt at alle vet hva du snakker om

Ikke bruk fraser som:

«Som vi alle vet, så…» eller «vi kjenner alle til historien om…»

Det er ikke nødvendigvis alle som sitter og hører på som gjør det. Hvis du hopper over forklaringen om hvordan den eller den bibelhistorien går, kan det være noen som detter av og blir motløse, siden alle andre tydeligvis vet det godt.

Dermed risikerer du at de som har godt av å høre andaktens budskap, ikke får med seg noe som helst, fordi de ikke visste hva du pratet om.

9. Be om tilbakemelding

Spør en av dine venner om tilbakemelding etter du har holdt andakten. Det er ikke alltid like fristende å be om tilbakemelding, hvis det er noe negativt – men det er mye å lære av det.

Og om du skal gi tilbakemelding: ikke vær for krass, men oppmuntre vennen din til å holde flere andakter!

10. Bønn

Bruk tid i bønn og gi rom for at Gud kan legge et spesielt budskap på hjertet ditt.

Lykke til med å holde din første andakt!

(PS Dersom du trenger enda flere tips, kan du lese min læremester Christian Lilleheim sine tips i denne saken: Hjelp, jeg skal ha andakt! Jeg er ikke verdig å løse sandalremmen hans, men han bruker nesten aldri sandaler, uansett.)

Eliah Haaland

Tips & triks

I denne saken får du servert ti tips til arbeidet med å holde en andakt.