3 ting jeg skulle ønske jeg visste som tenåring

3 ting jeg skulle ønske jeg visste som tenåring

Livet som tenåring er ikke alltid lett. Man kan trenge noen gode råd og tips.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Livet som tenåring er ikke alltid lett. Mye skal bestemmes og du skal navigere livet litt mer løsrevet fra foreldrene dine enn før. Det er en tid der du oppdager nye sider ved deg selv, og en tid der du kanskje tviler og setter spørsmål ved barnetroen.

iTro har fått noen i redaksjonen, og et par andre grepa kristenledere til å komme med sine «Topp 3» ting de skulle ønske at de visste som tenåring.

Kanskje er det et av disse tipsene du virkelig trenger å høre.

Maria Celine Lundeby

Forfatter og ungdomskonsulent i NLM

1   Det går over

Å være tenåring innebærer store følelser. Det er så mye å finne ut av på en gang, og for meg var det ganske overveldende til tider. På et tidspunkt sa mamma til meg: «Det går over, det blir bedre. Du finner deg selv og følelseslivet blir mer stabilt etterhvert.» Jeg klarte ikke tro henne, men klamret meg allikevel til det. Og hun hadde rett. Det går over! Det kan være god trøst når kjærlighetssorgen er stor, ensomheten river, frustrasjonen roper i deg over alt du ikke får til!

2   Det er ikke farlig å feile

Jeg var så redd for å gå glipp av noe, ikke vær der det skjedde, ikke få beste mulige karakter, velge feil studie, by, tjeneste. Det er befriende å vite at alt ikke handler om meg-meg-meg, men at jeg kan få leve livet mitt hovedsaklig for å ære Gud. Da blir det meningsfullt og på en måte roligere. Han vil lede meg til det som er best for meg, selv om jeg ikke klarer å følge med på alt jeg ikke må gå glipp av.

3   Hviledag er livsviktig

Jeg ble en bedre student av å ikke studere på søndager. Gud har skapt hviledagen for en hensikt. Vi trenger den. Vi trenger søndagen (eller en annen bevisst hviledag) for å puste ut, være med Gud, gå en tur, være med venner som gir oss påfyll, gå på gudstjeneste og bare hvile. Gud velsigner hvilen. Så våg å legge opp livet ditt sånn.

Lars-Ove Borstad

Student, lovsangsleder og iTro-poddemaker

1   Du trenger ikke vite hva du vil gjøre med livet ditt

Dette opplever folk ulikt. Noen har en tydelig drøm eller et mål de jobber mot, og elsker det. Slik var det ikke for min del. Mine drømmer har utviklet seg mye etter videregående. Dersom jeg hadde startet rett på et studie, hadde jeg ikke fått oppleve de eventyra jeg har fått oppleve nå, eller hadde hatt akkurat de drømmene jeg bærer nå.

2   Folk tenker ikke så mye på deg som du tror

Ikke ondt ment, men det er sant. Ikke bry deg så mye om hva folk tenker. For andres tanker om deg eksisterer ofte bare hos — nettopp deg selv. Start noe, slutt noe, prøv, feil og lær. Det vil utvikle positive egenskaper i ditt liv — og det vil Gud bruke til det gode.

3   Gud godhet er så uendelig mye større enn du kan fatte

Selv etter bibelskole, mastergrad i teologi og hele den pakka der blir jeg fortsatt overrasket og fascinert over Guds enorme godhet. Dette fører meg til å ville bli enda bedre kjent med Ham slik han er. Lenge trodde jeg han var streng og stum. Nå søker jeg han for hans endeløse godhet og kjærlighet for meg og alle mennesker.

Lars Åge Barreth Stavran

Student, trommis og journalist i iTro

1   Du står sjeldent alene i vanskelige spørsmål

Har du noe du synes er vanskelig kan jeg nesten garantere at du møter andre folk som har tenkt på det samme.

2   Ingen mennesker lever perfekte liv, selv ikke våre største forbilder

Jeg har ofte tatt meg selv i å tenke at mine store forbilder må ha perfekte og bekymringsløse liv. Selvfølgelig har også de virkelig store stjernene sine problemer.

3   Bak en målsetting, befinner det seg alltid et nytt mål

Det er lett å tenke at hvis man bare når akkurat det målet, så vil alt ordne seg. Min erfaring tilsier at etter jeg har nådd et mål, så nyter jeg det ikke lenge før jeg starter på neste mål.

Maria Engås Halsne

Student, lovsangsleder/artist og journalist i iTro

1   Det meste i livet er ikke livsviktig

Selv om akkurat den prøven, eller den skoleturen virker som det aller viktigste i livet akkurat nå – er det ikke det. Det går bra, selv om du ikke får helt til det du prøvde på eller ting krasjer og du ikke får med deg alt du ønsker av sosiale greier. Livet er fullt av kjekke, og noen mindre kjekke ting – men ingen av disse tingene definerer deg som person. Ta livet litt mer med ro, nyt hverdagen og sett av tid til det som faktisk er livsviktig: relasjonen med Gud. 

2   Gud kan bruke deg der du er 

Gud har en plan for livet ditt, absolutt! Men, det er ikke sikkert du får en beskjed direkte fra himmelen rundt hva du skal bli eller gjøre. Likevel leder Gud deg, også gjennom ting du brenner for. Kanskje føler du at du har et veldig konkret kall, og venter på at livet skal «starte» den dagen du kommer dit. 

Gud vil og kan bruke deg, akkurat der du er nå. Både rent fysisk der du er, men også der du er i troen. 

3   Når Gud kan tilgi deg, kan du også tilgi deg selv

Gud er nåderik og full av tilgivelse. Vi derimot er ofte litt mer tilbakeholdne, kanskje spesielt mot oss selv. Kan Gud – som er fullt og helt hellig – tilgi syndene dine (de større du sliter med, eller småtingene), så er det både sunt og rett å også tilgi seg selv.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.