80 prosent er godt nok

80 prosent er godt nok

– Er det andre jenter som føler at de burde studere mer, trene mer, lese mer i Bibelen, be mer, være en bedre venninne/datter/søster? spør Astrid Sky.

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk på iTro. Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av.  Fra jente til jente.

«Du må lære deg å bli fornøyd med 80 %, ellers kommer du aldri til å oppleve mestringsfølelse.»

Ordene til sjefen var overraskende. Han hadde i hvert fall rett i én ting: med mine perfeksjonistiske tendenser var det svært sjelden jeg følte meg fornøyd med egen innsats.

Man kan jo alltid gjøre mer. Er det andre jenter som føler at de burde studere mer, trene mer, lese mer i Bibelen, be mer, være en bedre venninne/datter/søster, osv.?

Konsekvensen blir fort stress og bekymring.

Er 80 % virkelig godt nok? Står det ikke til og med i Bibelen at man skal gjøre alt som om man gjør det for Gud? (Og betyr ikke det å gi 110 %?)

Bibelen lar deg roe ned

Jo, det står at man skal jobbe som for Herren og ikke som øyentjenere (Efeserne 6,6-7), men det står også mye om hvile, Guds omsorg og gode prioriteringer:

Hvile

Gud ga oss en ukentlig rytme med en hel chille-dag, Sabbaten, fordi han vet at det er bra for oss. Han har lyst til å lede oss til digge steder for å finne hvile og få påfyll (Salme 23). Vi har også Jesus som eksempel på at det er helt ok å trekke seg tilbake for å ta en pause, selv om det er mange behov rundt oss.

Guds omsorg

I Salme 127 sier Gud at vi sliter uten grunn: «Forgjeves står dere opp tidlig og setter dere sent ned og spiser brødet dere har slitt for. Det samme gir han sine venner mens de sover.» Guds omsorg for oss er også tydelig i Matteus 6,27-34, der Jesus utfordrer oss på å ikke bekymre oss så mye over våre behov.

Kommer det noen gang noe godt ut av å bekymre seg?

Prioriteringer

Bibelen er tydelig på dette: Gud kjenner til våre behov, men ønsker at vi har riktig prioritering. «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.» (Matt 6,33).

I Lukas 10 ser vi et relevant eksempel på prioritering av det å være en disippel vs. «nyttig jobbing». Marta er engstelig for alt hun må gjøre som vertinne, som å fikse mat for Jesus, og hun vil at Jesus skal be Maria å hjelpe henne. Men Jesus svarer «Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne.»” (Lukas 10,41-42).

Tips til jenter som stresser

Etter mange år som student og nå i arbeidslivet, kan jeg konkludere med at det bare er en økende liste med ting jeg skulle gjort mer av. Men det er tydelig at hverken sjefen her på jorden eller i himmelen vil at jeg skal gå rundt å bekymre meg over alt dette.

Mine konkrete tips for å «bli fornøyd med 80 %» er:

1. Sorter tanker og følelser rundt stressfaktorer i et tankekart

Prøv å finn roten til det som gir deg stress. Er det forventninger fra deg selv eller andre?

2. Velg dine prioriteringer

Noen ting er viktigere enn andre. Du må ikke gjøre alt!

3. Si nei. Chill!

Når vi tar valg ut ifra prioriteringer, må vi ofte si nei. Det kan oppleves vanskelig fordi man kan skuffe andre, men et «nei» til noe er et «ja» til noe annet.

 

Dette er bare noen praktiske tips. Det viktigste er å la han som har skapt deg, lede deg på veien.

Lykke til, jenter!

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk på iTro. Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av.  Fra jente til jente.