Begjær

Begjær

Hva er begjær for noe? Og må det alltid være negativt?

Jeg vedder på at du har opplevd begjær. I Bibelen brukesordetom å ha lyst på noe somGud sier nei til. Og det har du garantert kjent på en eller annen gang. Når du lengter etter noe som du har skikkelig lyst på, og nesten kan gjøre hva som helst for å få tak i det, som for eksempelå ha sex med noen uten å være gift.
Bud nummer åtte og ni er sånn som dette:
Du skal ikke begjære din nestes hus. Du skal ikke begjære din nestes hustru, hans tjener eller tjenestekvinne, hans okse eller esel eller noe annet som hører din neste til. (2M 20:17)
Jesus sier også noe om begjær:
Hver den som ser på en kvinne for å begjære henne, har allerede drevet hor med henne i sitt hjerte. (Matt 5:28)

Vi må skille mellom begjær og seksuell tiltrekning

Men betyr dette  at det å ha lyst på noe – for eksempel sex – alltid er synd? Vi spurte Espen Ottosen, som blant annet har vært sjef for å gi ut et helt etikk-leksikon.
– I Bibelen bedømmes begjær som synd. Men det er ikke alle seksuelle følelser som kan defineres som begjær. Gud har skapt oss som seksuelle vesener. Dersom en mann og en kvinne skal bli sammen og etterhvert gifte seg, må det være en eller annen slags seksuell tiltrekning mellom dem. Vi må skille mellom begjær (som er synd)og seksuell tiltrekning.

Vi trenger å bruke tid på å være ærlige overfor Gud i bønn

– Hvordan kan vi vite når slike følelserer synd og ikke?
– Det er vanskelig å skille, og jeg tror vi trenger å bruke tid på å være ærlige overfor Gud i bønn. Likevel kan vi si at begjær handler først og fremst om egoisme og om at jeg selv skal tilfredsstilles, mens seksuell tiltrekning handler mer om hva vi er som menneske, som mann og kvinne.
– Jeg synes det er viktig å understreke at absolutt alle mennesker er seksuelle syndere. Det er umulig å tenke å at en skal klare å leve et liv uten å kjenne på begjær. Dette gjør at alle trenger Guds nåde – hver dag.
Ill.foto:  Carlo Nico

 

Sex & sånn

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.