#brukstemmen

#brukstemmen

Valgkortet ble en påminnelse om ganske mye.

Guttesnakk

En gang i måneden er detguttesnakkmedHans Arne Sannaher på iTro.

Jeg er tilbake på jobb i Oslo etter en deilig sommerferie og det første jeg finner i postkassa er valgkortet mitt. (Valgkort er et slags bevis på at jeg kan stemme i Norge.) Det kortet minner meg på en del ting jeg tenkte jeg kunne dele med dere.

1) Det viktigste med mitt valgkort er at det er et symbol på min frihet. Jeg kan stemme på akkurat hvem jeg vil. Absolutt ingen kommer til å true meg til å stemme på et bestemt parti. Jeg lever i et fredelig land uten krig. Jeg slipper å krige for min frihet slik min bestefar måtte. Hans kamp ble min frihet. Vi må aldri glemme at frihet ikke er en selvfølge i denne verden.

Jeg liker folk som er gira for det de mener er viktig

2) Valgkortet minner meg også på at vi i Norge har en gjeng engasjerte politikkere. Steike, har du sett debattene på TV? Påstander og løfter kastes ut som om det skulle vært julaften i en måned. De krangler verre en katten vi hadde hjemme, som sloss med nabokatten (katten vår vant alltid, forresten). Våre kjære politikkere er utrolig gira. Jeg liker det. Jeg liker folk som er gira for det de mener er viktig. Det gjør at jeg blir engasjert.

3) Så minner valgkortet meg på at jeg må huske å stemme. Første gang jeg stemte var jeg stolt. Stolt over at jeg kunne være med å bestemme hvilken retning dette landet skal gå i. Jeg er fortsatt stolt og gleder meg nesten litt til å gå ned på rådhuset å legge stemmeseddelen ned i den lille boksen. Kanskje litt barnslig, men jeg synes det er morro. Jeg er Hans Arne Sanna og jeg stemmer herved … Nå lurer du tenker jeg? Du får ikke vite det. Poenget er at jeg synes det er en stor dag når jeg stemmer.

4) Problemet med valgkortet er at jeg også må finne ut hvilket parti jeg skal stemme på. Det er kanskje ikke noen vits i å stemme bare fordi det er gøy å gå på rådhuset eller fordi folk maser om at jeg må stemme. Det er viktig å bruke stemmeretten, det er ikke det, men det er like viktig at jeg vet på hvem jeg stemmer.

Du blir ikke noe mer eller mindre kristen av å stemme det ene eller det andre

For å gjøre valget lettere for meg selv pleier jeg å ta noen grep. Jeg setter opp en liste over saker jeg synes er viktig nå, før jeg forsøker å finne ut hva partiene mener om de sakene. Samtidig prøver jeg å forstå hva partiene står for, det folk kaller partienes ideologi. Jeg synes f.eks. NRKp3 har mye bra informasjon til meg om valget og partiene.

Du ble kanskje ikke mer gira på å stemme nå? Det hadde jo vært enklere om Bibelen hadde sagt: «gjør som Jesus, stem …». Sorry, du får ikke noe svar der heller. Vi har ikke peiling på hva Jesus ville ha stemt. Dette er din stemme. Ditt valg. Bibelen forteller deg ikke hva du skal stemme. Men vit en ting, du blir ikke noe mer eller mindre kristen av å stemme det ene eller det andre. Din kristne tro blir ikke prøvd på hva du stemmer. Finn ditt parti å stemme på, som du er mest enig. Godt valg gutter(som de sier).

Ill.foto: © pablo h. caridad – Fotolia.com