De første kristnes store markedsføringsproblem: Korset

De første kristnes store markedsføringsproblem: Korset

Har du tenkt over hvor rart det er at et henrettelsesredskap har blitt symbolet på kristen tro?

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

I Norge i dag er det lett å miste av syne hva korset egentlig er, ettersom korsfestelser er fjernt fra vår virkelighet.

Men selv i vår tid finner korsfestelser sted. Den populære og anerkjente historikeren Tom Holland filmet inn en dokumentar om IS tilbake i 2016. Da vandret han gjennom byen Sinjar – der mennesker faktisk hadde blitt korsfestet.

Jeg vil tørre å påstå at rebrandingen som korset som symbol har gått gjennom, er helt uten sidestykke.

Andre henrettelsesmetoder

Gjennom historien finner vi andre kjente henrettelsesmetoder. De første som dukker opp i mitt hode, er giljotinen og den elektriske stolen.

Giljotinen er den franske revolusjonens kanskje fremste symbol på at folket tok makta tilbake i egne hender. Den elektriske stolen er kjent fra Hollywood-filmer, så vel som i amerikansk rettsvesen. Noe hyggelig syn er ingen av dem. Jeg ville ikke funnet på å ha noen av dem hengende rundt halsen. De symboliserer død og grusomhet for meg.

Hva nå med korset? Jeg ser stadig folk med korssmykker – hva skal det egentlig bety?

Jesus elsker oss ikke symbolsk

Korset på Jesu tid

Korset ble sett på som den aller verste måten å bli tatt livet av. Du ble offentlig ydmyket, gjerne i flere dager. En langsom, men sikker død. Et skammens tegn.

På Jesu tid var korsfestelser forbeholdt slaver. Jesus var ingen slave – han påstod han skulle sette slaver fri. Men motstanderne var mange, og Jesus ender opp med å bli korsfestet. Selv var han tydelig på at det var planen hele tida:

Ingen tar mitt liv, jeg gir det frivillig. For jeg har makt til å gi det og makt til å ta det tilbake igjen. Dette er oppdraget jeg har fått av min Far.» (Johannes 10,18)

Hvordan kunne han sette folk fri nå, når han var død? Bevegelsen hans lå an til å bli oppløst og glemt i historiens hav. Vendepunktet kommer når disiplene får møte ham igjen – oppstanden.

Den kristne rebrandingen

Den ultimate ydmykelsen, at deres leder ble hengt på et kors, ble på utrolig vis starten på kristendommens spredning rundt omkring i verden. Og korset var selve kjernen i deres budskap.

En PR-mann ville kanskje bedt dem om å tone ned dette med korset, for det hadde blitt for drøy kost for folk. Paulus uttrykker også det paradoksale ved å markedsføre korset som det sentrale ved troen:

For jøder spør etter tegn, og grekere søker visdom, men vi forkynner en korsfestet Kristus. Han er en snublestein for jøder og dårskap for hedninger (1. Korinter 1,22-23)

Utenkelig å prate om

I antikken ville det vært utenkelig å snakke om kors med bestemor under søndagsmiddagen. Det var nærmest å regne som et slags banneord.

Nå vil en kristen bestemor trekke et lettelsens sukk om barnebarnet vil snakke om korset over kjøttkaker og poteter.

Det er litt av en forandring.

Korsets budskap

At de første kristne ikke ønsket å gjemme korset, men forkynne det, er noe vi bør ta til oss. For selv om mange rundt oss har et forhold til korset som symbol, vet man ikke hva det virkelig betyr.

Jesu kors er mer enn et symbol. Det er en historisk hendelse der han sonet hele verdens synd, slik at dem som tror på ham, kan ha fellesskap med Gud.

Jesus elsker oss ikke symbolsk – han elsker oss så mye at han ga sitt liv for vår skyld.

Les mer om korset i disse sakene:

Ole Johan Bredvei Hvarnes

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.