Den vanskelige tilgivelsen

Den vanskelige tilgivelsen

George Clooney og Jesus har vist meg at det går an å tilgi. Uansett.

Tema:

Tema for iTro i april er «løgn».
Ingebjørg Hauge er student ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole.
Noen andre steder du kan lese om tilgivelse i Bibelen er:
4 Mos 14:18
Matt 6:12
Matt 18:21ff
2 Kor 2:5-11
1 Joh 1:9
1 Joh 2:12

De siste månedene har filmen The Descendants gått på kino. Med George Clooney i hovedrollen er det jo en sikker suksess (for mange av oss jenter, i alle fall), men denne filmen har mye mer å by på enn en gjennomsnittlig Ocean’s Eleven. Clooney spiller Matt som er eiendomsmegler, gift og far til to jenter på 10 og 17 år. Plutselig havner kona hans i koma, og han må ta vare på henne, jentene og seg selv samtidig som at han har viktige avgjørelser å ta på jobb. Utover i filmen ser vi hvordan Matt og døtrene blir bedre kjent med hverandre, prøver å finne ut av livet sammen og avdekker vonde hemmeligheter fra fortiden.
Så langt høres  dette ut som en ganske vanlig kose-seg-en-fredagskveld-film. Men denne filmen er ikke vanlig. Handlingen dreier seg egentlig ikke om reiser og møter med mennesker, men det dreier seg om hvordan Matt blir påvirket av å oppdage at noen har såret ham mye, og spenningen i fortellingen dreier seg om hva han gjør med disse følelsene.

Han kunne hatt så mange unnskyldninger

Det som skjer er at Matt tilgir. Han tilgir hun (kona) som har gjort ting mot ham som ingen ønsker å oppleve. Han tilgir at hun som skulle stått ham aller nærmest har sviktet ham. Han kunne hatt så mange unnskyldninger. Alle hadde forstått det om han lot være. Ingen kan kreve det av ham. Ingen forventer det av ham. Likevel tilgir han.
Jeg ser det, jeg blir forundret, jeg blir rørt, jeg blir imponert.
Men hvorfor tilgir  han? Han tilgir fordi han trenger det selv. Han ser at om han ikke tilgir vil han bare bli gående og gruble, bli bitter og grave seg ned i vonde følelser om ting som uansett ikke kan forandres. I filmen blir det sagt slik: «Jeg tilgir! Jeg bare må tilgi henne! Selv om jeg hater henne er jeg bare nødt til å tilgi!». Går det an å tilgi noen man hater? Det gjør visst det. Selv om noen har gjort vonde ting, og man er sint og såret for det, går det an å velge å tilgi.

Det er viktig å gi seg selv lov til å kjenne på at man er såret

Dette betyr ikke å late som om man aldri har opplevd det vonde. Det er viktig å gi seg selv lov til å kjenne på at man er såret, redd og lei seg. Men det betyr at man kan slippe å gå rundt og bære på sinne ovenfor en annen person.
Og det betyr ikke at det er lett. Det kan ta mange år å klare å tilgi noen som har såret. Av og til trenger man hjelp av andre til å snakke om det vanskelige før man klarer å tilgi den som har gjort det. Av og til må man være veldig modig og gi av seg selv.
Hvorfor skal jeg  som er kristen tilgi? Fordi Jesus ber meg om det. Og hvorfor tør Jesus be meg om å gjøre noe så sprøtt og vanskelig? Fordi han har tilgitt meg. Uten at jeg fortjener det.
Kol 3:13: «Som Herren har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre.»
Foto: Filmweb.no