Fysikk og kjemi – Love Edition

Fysikk og kjemi – Love Edition

Tenåringer, sex, forhold, Gud, romantikk, dating, Rachel Gardner. Finn én feil.

Tema

Tema for iTro i juli er «2012». Dette er også festivaltemaet forsommerens UL.

Rachel Gardner  er 35 år, gift med Jason og er direktør iRomance Academy.

Rachels flaueste datingopplevelse: Jeg har så mange! En gang gikk jeg ut med en gutt jeg ikke likte i det hele tatt, og halvveis ut i daten fortalte han at Gud hadde sagt til han at vi skulle gifte oss. Jeg sa jeg måtte gå på do, og stakk av.

Det er ingen  feil i ingressen. Dette er Rachel Gardners hverdag. Ikke fordi hun dater tenåringer, men fordi hun er så engasjert i at ungdommer skal tenke sunt og bra om sex og kjæresteforhold at det er jobben hennes.

– Du er 35 år, og mer opptatt av tenåringer, kjærlighet og dating enn de fleste jeg kjenner. Hva er greia?

– For det første vet jeg at forholdene vi er i som tenåringer former hvordan vi blir som voksne. Og jeg var så glad for de kloke damene i mitt liv som ga meg gode råd da jeg var ung, så jeg håper jeg kan vise den samme typen kjærlighet og støtte uten fordommer til yngre jenter. Jeg har ikke alle svarene, men jeg tror at Guds kjærlighet for oss er uendelig stor, og verken gode gjerninger eller feil vi gjør kommer til å forandre hvordan han elsker oss, forteller Rachel.

Det finnes en bedre måte å forholde seg til sex på enn det vi lærer på tv, film og i musikkvideoer

For syv år  siden hadde Rachel et eget tv-program på BBC i Storbritannia. I No Sex Please We’re Teenagersutfordret hun 12 ungdommer mellom 15 og 17 år til å leve i sølibat i fem måneder, og delta på Romance Academy-samlinger en gang i uka. Ungdommene som var med lærte at sex er best i langvarige, seriøse forhold. «Livsforvandlende» var ordet de brukte når programmet var ferdig innspilt. Rachel hadde overbevist dem om at det finnes en bedre måte å forholde seg til sex på enn det vi lærer på tv, film og i musikkvideoer.

Og da tv-serien var ferdig ble Romance Academy startet. Nå har flere hundre ungdomsarbeidere i hele Storbritannia vært på kurs hos Rachel, og tatt med seg opplegget hjem der de bor. Flere og flere tenåringer blir utfordret til å tenke gjennom hvem de er, og hva de vil med livet sitt, i et kjæresteforhold også videre.

Selv om Romance Academy -opplegget ikkehandler mest om å evangelisere, legger ikke Rachel skjul på at det er fordi hun er kristen hun jobber med det hun gjør.

Be yourself, everyone else is taken

– Jeg tror at  vi bare kan lære oss å ha et godt forhold til oss selv og til andre når vi vet at Gud former oss. Bibelen lærer oss at vi kan ha Jesu Kristi sinnelag, noe som betyr at når Gud får jobbe i oss, forandrer han på hvordan vi ser på oss selv, og det igjen forandrer på hva vi føler og hvilke ting vi gjør.

– Når vi snakker om gutter, dating og kjærlighet. Hva er ditt beste råd til ei tenåringsjente?

– Jeg heier på at du skal leve inside-out, ikke outside-in. Vis hvem du er! Når vi faller for gutter så kan vi fort begynne å føle at vi ikke er gode, peneog morsomme nok, og så oppfører vi oss plutselig annerledes enn vi egentlig er. Oscar Wilde sa: «Be yourself, everyone else is taken.» Jeg liker det uttrykket, det er det samme Gud sier. Jenter, Gud lengter etter å få bo i hjertet ditt, slik at du kan bli en sterk og lidenskapelig kvinne, som vet hvem hun er, og hvem hun skal gi hjertet sitt til.

– Og til en tenåringsgutt?

– «Be yourself, everyone else is taken!» Gutter trenger også å høre det. Også vil jeg oppfordre deg til å få kontakt med dine egne følelser. Det vil hjelpe deg til å forstå jenter. Noen ganger så er vi jenter mer opptatt av å vise frem kroppen vår, enn hjertet, så en gutt må jobbe hardt med å la jenta få vite at han har lyst til å bli kjent med den virkelige henne. Vær sterke gutter – hun er verdt det! Gud vil at du skal la han få kontrollen over livet ditt, slik at din styrke kommer fra et kontrollert hjerte og sinn.

Hun har kanskje en pent ansikt, men har hun et vakkert liv?

Rachel tror at  Gud har en finger med i spillet når du leter etter den du skal gifte deg med, og kaller sitt ekteskap med Jason for «a match made in heaven».

– Hvordan skal vi finne drømmekjæresten?

– Vi trenger å finne en balanse mellom idealisme og realisme. Ingen er perfekte, og hvis du tror at Gud skylder deg en perfekt kjæreste er sjansen stor for at du vil bli veldig skuffa. Hvis du alltid ser etter det perfekte idealet, kan du gå glipp av det som er rett foran nesa di. Fysisk kjemi er viktig, dere må være tiltrukket av hverandre, men et dypt vennskap er det beste grunnlaget for glede i ekteskapet. Så gutter, vær ærlige om hva dere syns er attraktivt, og grav dypere. Hun har kanskje en pent ansikt, men har hun et vakkert liv? Da Jason begynte å elske meg betingelsesløst, sluttet jeg å holde på fasaden, og det gjorde meg enda vakrere i hans øyne.

Har du tenkt deg påsommerens ULfra 31. juli til 4. august?Meld deg påi dag! :)

Foto: Privat