«Hovda! Kan du lese litt i Bibelen for oss i kveld?»

«Hovda! Kan du lese litt i Bibelen for oss i kveld?»

I militæret fikk Peter Hovda brynet seg på troen og knyttet sterke bånd på tvers av livssyn.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Sommeren 2019 gikk Peter Hovda fra å ha kristne rundt seg til alle døgnets tider på Bibelskole, til å være den eneste kristne i gardetroppen på tolv stykk i militæret.

En stor overgang og på flere måter utfordrende. Resultatet er mange gode erfaringer, opplevelser og ikke minst gode vennskap fra tiden i militæret.

En åpen tro

– Jeg gikk inn i militæret med et håp om å være et lys. Jeg var åpen om troen og skjulte den ikke, men jeg var også bevisst på å ikke prakke det på dem. Planen var først og fremst å skape gode relasjoner, forteller Hovda.

Av og til spurte de meg faktisk om jeg ville lese høyt fra Bibelen til dem.

– De jeg bodde med så at jeg leste i Bibelen på kveldene, så de fant det fort ut, sier han.

Han la heller ikke skjul på at han hadde gått Bibelskole, og fortalte gjerne om han skulle besøke en menighet.

Høytlesing fra Bibelen

En frimodig kar fra Nærbø med en åpen kristen tro – det var nok til å gjøre hans med-soldater nysgjerrige.

– Av og til spurte de meg faktisk om jeg ville lese høyt fra Bibelen til dem. «Hovda! Kan du lese litt i Bibelen for oss i kveld?», kunne de si, smiler han.

Følte du de respekterte troen din?

– Jeg følte meg respektert. Tilbakemeldingene var stort sett positive. Det ble mange fine samtaler om tro ut av det. Det var spesielt tre gutter jeg fikk en nær relasjon med, det til tross for at vi alle hadde ulikt verdensbilde, forteller han og sier at de ofte snakket om de store spørsmålene i livet og at han fikk dele evangeliet med dem.

Hovda har jevnlig kontakt med disse guttene også den dag i dag. 

– Samtalene våre kommer ofte innom tro. Jeg ber om at de må få et møte Jesus. Jeg ser på dem som noen av de beste vennene jeg har, sier han.

Elias Omdal Ergo (i midten) og Hallvard Johan Angel (til høyre) var to av de Hovda (til venstre) knyttet sterkest bånd til i militæret. I dag er de to blant Hovdas aller beste venner.  FOTO: PRIVAT

Medsoldat Hallvard Johan Angel, som i dag er en av Hovdas aller beste venner, beskriver Hovda som åpen og tydelig på sin tro og sine verdier.

– Jeg opplevde at de rundt han møtte han med aksept for dette, til tross for litt skepsis. Det at han står så sterkt på det han tror, føler jeg også gjorde at hans medsoldater fikk et bilde av Hovda som en sikker og trygg leder. Dette kom godt med for de rundt ham, både hvis noen trengte noen å snakke med, og for å løse oppdrag ute i felt, forteller Angel.

Utfordringer

Selv om Hovda hadde mange gode opplevelser og samtaler, var det ikke bare enkelt å være den eneste kristne i troppen.

– Be for de du er sammen med og om å få gå i ferdiglagte gjerninger. Gud kan legge til rette for mer enn vi tror.

– Det kunne være vanskelig å balansere det å være kompis og samtidig ta avstand til ting som strider mot Bibelen: språkbruk, humor og baksnakking, for å nevne noe. Deres syn på alkohol, sex og damer var også annerledes fra meg, og det kunne være utfordrende, meddeler han.

Hovda på tur i skogen. Med en liten og lett ransel på ryggen… FOTO: HMKG

– Det var også utfordrende å vite hvordan jeg skulle svare eller forholde meg til vanskelige spørsmål om troen.

Han forteller at typiske spørsmål kunne være alt fra «Har du som kristen lov til å se denne filmen?» til «Kan kristne drepe i krig?». 

– Tilbakemeldingen på svarene mine om tro var faktisk ofte positive, til tross for at det kunne være sårbare og kontroversielle temaer. De svarte gjerne «Oi, sånn har jeg ikke tenkt på det før.», og viste forståelse for synspunktet mitt, legger han til.

Bruk tid i bibel og bønn

– Har du noen tips til andre kristne som skal i militæret?

– Grip de sjansene du får så tidlig som mulig. Vær åpen og ærlig om troen. Få deg nære venner hvor du kan snakke om mer enn det overfladiske. Bruk tid i bibel og bønn. Be for de du er sammen med og om å få gå i ferdiglagte gjerninger, sier han og minner om at Gud kan legge til rette for mer enn vi tror.

– Det kan også være lurt å gjøre deg opp en mening om vanskelige bibelske spørsmål, avslutter han.

Privat

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.