Kristen i militæret

Kristen i militæret

Hans Jakob har fullført førstegangstjenesten i militæret, og forteller litt om hvordan han opplevde å være kristen der.

Tema

Tema for iTro i august er "Outsider".

Hans Jakob Moldekleiv (22 år) avsluttet før sommeren førstegangstjenesten i militæret.

Hvis du lurer  på noe mer om det å være kristen i militæret, så går det an å sende en mail tiliTro@nlm.no, så kan du bli satt i kontakt med Hans Jakob.

– Det var en skikkelig overgang, forteller Hans Jakob om å begynne i militæret etter fem år på kristne skoler, – Jeg husker at det første temaet da jeg satte meg ned for å prate med noen folk var om sex i fylla var digg.

Så jeg følte meg ganske fremmed fra kulturen egentlig, eller det var hvert fall veldig fjernt for meg åssen de levde. Nå er jo ikke alkohol og sex det eneste de tenkte på, men jeg følte meg veldig annerledes i begynnelsen.

– Hvordan ville du  vise at du var kristen i militæret?

– Folk spurte ofte hva jeg hadde gjort siden videregående. Så svarer jeg at jeg har gått på bibelskole og studert teologi ett år, og da skjønner jo folk tegninga. Så jeg trengte aldri å gå veldig lenge før folk visste at jeg var kristen, forteller han.

Oi, dette betyr noe for deg

– Jeg prøvde jo  også å ikke være så veldig slem med andre da, sier han og smiler, – Men jeg fikk jo se at mange av de andre var mye snillere enn meg, så hva hjelper gjerningene mine da, hvis andre er bedre enn meg på det?

De rundt ham la fort merke til den faste rutinen Hans Jakob hadde med å lese i Bibelen før han la seg.

– Folk ser at du sitter med en skinnlefse i hånda, og de vet jo ikke helt… "Hæ? Sitter han og leser dagboka si, eller?" Men da spør de jo, og noen spurte for eksempel "Hva er yndlingsboka di i Bibelen?", og av og til spurte de til og med om jeg kunne lese høyt for dem, så det var jo litt spesielt.

Denne bibellesingen tror  Hans Jakob i det lange løp gjorde at folk stoppet litt opp og tenkte at "Oi, dette betyr noe for deg".

– Jeg fikk høre på slutten at de hadde fått veldig godt inntrykk av kristendommen. Og det er jo ikke noe jeg har gjort, men jeg har vært åpen om det og Gud har vært med.

Det å be for folka på rommet var en veldig fin ting

– Har du noen  tips til dem som skal inn i militæret?

– Det er å heise klart flagg fra første dag. For folk respekterer deg for at du er kristen. Det kan hende noen prøver å fordumme deg av og til, men det går an å ha litt selvironi også, men det å kunne stå tydelig fram fra start.

p>

Bønn er også noe Hans Jakob vil anbefale for deg som skal inn i militæret. Både mens du er i der, men og i tida før.

– Det å be for folka på rommet var en veldig fin ting, for når du ber for folk så blir du mer innstilt på å møte dem på en kristen måte. Det kan også være lurt å beførdu går inn i militæret, du kan be Gud om å gjøre det klart for deg, at han må legge ferdiglagte gjerninger klare for deg, sier Hans Jakob til slutt.

Foto: Privat