Internat-hacksene du MÅ vite når du går på internatskole

Internat-hacksene du MÅ vite når du går på internatskole

Hvordan kan man unngå torskemiddager, få nok søvn eller finne på morsomme ting på internatet? Alt dette ønsker vi å hjelpe deg med.

iLivet

I Norge finnes det mange kristne internatskoler, og mange av dem er en del av NLMvgs. Her bor elevene på skolen, hvor de spiser og har det sosialt sammen også etter skoletid.

Hvis du akkurat har startet på en kristen internatskole, eller allerede har gått ett eller to år, så er denne saken for deg. Internatlivet kan nemlig by på mange utfordringer nå som mamma og pappa ikke lenger vasker klærne eller lager maten din. Hvordan skal du overleve?

Disse utfordringene ønsker iTro å hjelpe deg med, og har dermed fått eksperthjelp fra elever og miljøarbeidere på Vestborg, Kongshaug og Drottningborg som gir deg sine internat-hacks.

Anders Osdal og Østen Olai Ommedal, 3.klasse på Vestborg vgs.

Å gå på internatskule er livet! Ein har alle slags moglegheiter rett utanfor døra og kjekke folk på alle kantar. Vi er begge utruleg takksame for alt Vestborg har gitt oss både når det gjeld internatlivet, vener og spesielt når det kjem til trua.

Internathacks kjem som ein naturleg del av det å gå på internatskule. Desse hacksa hjelp til for at ein skal kome seg gjennom internatlivet i stil. Å nytte dei gode moglegheitene ein har til å vere del i dei kristne arrangementa og aktivitetane ein skule som Vestborg har å by på er for så vidt ein hack, men det kjem så naturleg at det ikkje kjem som ein våre favoritt-hacks.

Østen Olai og Anders beste internat-hacks:
 1. Pakke frukost om kvelden slik at ein slepp å stå opp tidleg for å gå til frukost.
 2. Den kjappaste måten å steike to pizza om gongen er ved å dele kvar pizza i to, for så å vende kvar avkutta side utover.
 3. Kjøpe snacks i russekiosken, i staden for å ta den lange vegen til butikken. Overskuddet går også til misjonsprosjektet.

Elias Grimstad Salbu og Henrik Eikrem Åmdal, miljøarbeidere på Kongshaug musikkgymnas

I 2015 trådde vi inn på Kongshaug Musikkgymnas, hvor vi fikk erfare dette såkalte «internatlivet». Epoken som en internatbeboer bydde på diverse nøtter og gåter hvor vi fikk gjennomgå det man kaller «livets skole»; hvordan man klarer seg her i livet, uten mor og far til å hjelpe. Vi har derfor samlet tre av våre mange såkalte «internathacks», HELT GRATIS for dere trengende.

Henrik og Elias beste internat-hacks:
 1. Sliter du med at dine kjære medelever går og snoker i din dyrebare cola? Vil du sette en stopper for slike fanterier? Vi har løsningen. Bruk en gaffateip-bit eller en tusj og marker mengden resterende brus etter bruk.
 2. Er ovnen på rommet ditt sentralstyrt og reguleres etter temperaturen i rommet, men ikke etter dine personlige temperaturbehov? Fortvil ikke.
  Finn termostaten på rommet ditt (en hvit firkantet boks ofte funnet på veggen nærme døren). Plasser deretter en frossen pizza eller en kald klut inntil/over termostaten og VIPPS! Nå vil termostaten registrere at det er kaldt på rommet ditt, og regulere varmen i din favør. TADAAA! (NB: En annen vgs-elev forteller at termostaten kan bli ødelagt av dette. Tenk deg dermed nøye om hvis du vil bruke denne hacken.)
 3. Sliter du med å få ned lettsaltet torskemiddag på en ellers herlig onsdag? Kjenner du at magen skriker etter noe eksotisk og kanskje… hmm… meksikansk? Ingen grunn til panikk!
  Om du ikke allerede har funnet det ut selv, er den berømte, fantastiske og mest praktfulle middagen, taco, en sikker og billig vinner! Spesielt for en internatstudent! Alt du trenger å skaffe, er; kjøtt, tacokrydder og lefser. Grønnsakene og osten finner du helt gratis på fellesmåltidene frokost og kvelds. Bon appétit!

Maria Birkeland, 2.klasse på Drottningborg vgs.

Enkelte dager rumler magen og neste måltid kan ikke komme fort nok. Ta derfor med mat fra matsalen, og ha alltid et lite reservelager. Toast og stekte poteter er kjapt, enkelt og godt! Ta derfor med poteter fra middagen og brød, smør og ost fra lunsj.

På rommet er det veldig praktisk å ha med seg strips, gaffateip og lærertyggis. Strips er i hvert fall en slager når du vil feste to senger sammen, til en dobbeltseng. Rommet du skal bo på er mest sannsynlig ganske lite og det vil være lurt med praktiske løsninger, slik som «bed rollers» under senga. Ønsker du et personlig preg, kan du kjøpe mye fint og billig på en gjenbruksbutikk i nærheten.

Marias beste internat-hacks:
 1. Stå på hodet i friminuttene for å få blod til hjernen. Det vil hjelpe deg til å holde deg våken i skoletimene.
 2. Finn på mye billig moro slik som zalo-sklie på presenning, å sove ute i hengekøye, bowling i ganga og vannkrig. Du bor med dine beste venner døgnet rundt, og det er bare fantasien som setter grenser!
 3. Ta med engangsbestikk, tallerken og glass fra matsalen så du slipper oppvask.

iLivet

I Norge finnes det mange kristne internatskoler, og mange av dem er en del av NLMvgs. Her bor elevene på skolen, hvor de spiser og har det sosialt sammen også etter skoletid.