Jeg – en titter?

Jeg – en titter?

Om Facebook, Paradise Hotel, godt lys og Guds øyne.

Guttesnakk

En tirsdag i måneden er detguttesnakkpå iTro, medHans Arne Sanna.

Her tar vi opp alt det som gutter er opptatt av. Fra gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre Hans Arne om kan du sende en mail tiliTro@nlm.noså setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil han skal skrive om – tips i vei!

Jeg har akkurat slått meg ned på kontoret en tidlig tirsdags morgen. Planen er at jeg skal skrive denne guttepraten. Om et tema gutta er opptatt av. Og det er da det slår meg, jeg er en titter. Jeg måtte nemlig inn å sjekke facebook før noe annet. Hva var nytt siden i går? Noen nye bilder? Noen som har kommet i «et forhold?» Noen som har skrevet noe artig? Noen som hører på noe spennende musikk?

Jeg tror jeg liker å se det som setter meg selv i bedre lys

Jeg kikker meg  nedover nyhetsoppdateringene. Ikke så mye nytt. Men nok til å holde meg gående rundt noen minutter. Jeg liker å kikke rundt på andres dagligliv, hvert fall den lille biten av det som deles med andre. Jeg liker facebook. Jeg holder kontakten med folk, finner eventer, lager grupper som forenkler min arbeidsdag og sender meldinger. Takk for facebook.
Allikevel er det noe jeg ikke liker, noe det er vanskelig å sette ord på. Noe som handler om titteren i meg. Jeg tror jeg liker å se det som setter meg selv i bedre lys.

Kanskje det var det som skjedde når jeg så en episode Paradise Hotel. Jeg satt i et godt lys etterpå. Jeg sier smartere ting, har høyere moral og snakker mindre stygt om andre. Takk Paradise! Eller… Vent litt! Paradise er ikke et bra program. Jeg kan ikke anbefale det. Men folka som jeg titter på for å føle meg bedre selv, er faktisk mennesker. Jeg kan angripe konseptet, men det betyr ikke at jeg skal baksnakke deltagerne som noe mindreverdig. For alt jeg vet er de bare et offer for dårlig klipping.
For hvordan ser vi egentlig på andre mennesker. Hvordan ser du på kameratgjengen din? Hvordan ser du på gutta på fotballaget? Gutta i klassen?

Da Jesus spurte om å spise med Sakkeus, så gjorde han noe helt spesielt

Min bønn er  at jeg skal se andre med Guds øyne. Jeg vil ikke se mennesker for at jeg kan baksnakke de etterpå eller at jeg skal føle meg bedre selv. Men jeg vil se de slik Gud ser de. Da Jesus spurte om å spise med Sakkeus, så gjorde han noe helt spesielt. Sakkeus var en svært dårlig likt fyr og man ble satt i dårlig lys når man spiste sammen med han. Allikevel gjorde Jesus det. Hvorfor? Fordi Sakkeus var skapt av Gud i Guds bilde.

La oss se andre med respekt og nestekjærlighet. Alle mennesker fortjener å bli sett på som noe viktig, som skapt i Guds bilde. Når vi henger rundt på facebook, kikker rundt oss i skolegården, er på tur med fotballaget eller ser på TV. Be om å se mennesker med Guds øyne. Det betyr ikke å godta alt, men å se andre slik Jesus så Sakkeus.

Ill.foto:  Gerlos på flickr