La oss snakke grenser

La oss snakke grenser

Ungdomsarbeider Andreas Friborg forteller hvorfor vi bør vente med sex til ekteskapet og kommer med konkrete tips.

Guttesnakk

I «Guttesnakk» tar vi opp ting som kan være ekstra interessant for gutter.

 1. En sterk stemme i dagens kultur og media sier at sex er noe av det viktigste man må gjør med kjæresten før en kan vite om man passer sammen. Hva er egentlig galt med dette, og hvilke gode argumenter finnes det for å vente?

Grenser er ikke hva vi ikke har lov til, men hva vi velger å heller fokusere på.

Hvorfor bør vi ha grenser i et forhold?

Det er lett å tenke at grenser i forholdet bare er kjipe restriksjoner og forbud, men heldigvis er det så utrolig mye mer enn det. Grenser er ikke hva vi ikke har lov til, men hva vi velger å heller fokusere på.

Klarer vi å vente med sex, og å seksuelt ta på hverandre eller lignende, får den emosjonelle intimiteten, bestevennskapet i forholdet, den gode kommunikasjonen, og så videre, utrolig mye større plass til å vokse og bli sterk.

Vi tror også at fordi han har designet oss slik vi er, så kjenner han oss best og vet hva som er godt for oss.

To personer som derimot bygger forholdet på sex og fysisk intimitet vil bruke mye lenger tid på å bli godt kjent, og ender opp med å bygge forholdet på en svakere og ustødig byggestein som har en mye kortere utløpsdato.

Hva sier Bibelen?

Hvorfor følge bibelens rammer? Vi som kristne tror jo at Gud har skapt oss. Vi tror også at fordi han har designet oss slik vi er, så kjenner han oss best og vet hva som er godt for oss. Derfor, når Gud sier at vi skal eller bør gjøre noe, så ønsker vi å være lydig mot ham. Når han da gir oss råd eller formaninger om sex, så ønsker vi å følge det!

Gud gav oss budet; Du skal ikke bryte ekteskapet (2 Mos 20, 14). Å bryte ekteskapet, også omtalt mye i bibelen som «hor», vil si å ha sex før eller utenfor ekteskapet. Dette, i lag med mange andre bibelvers, er veldig tydelige på hva vi bør tenke om sex og våre seksuelle lyster utenfor ekteskapet:

 • Du skal FLYKTE fra ungdommens lyster (2 Tim 2, 24)
 • Sanselig begjær er å ikke kjenne Gud (1 Tess 4, 3-5)
 • Vi skal ære Gud med kroppen vår (1. Kor 6, 19-20)
 • Hor er avgudsdyrkelse (Kol 3,5)
 • Sex utenfor ekteskapet er ødeleggende (Ordsp 6,32)

Konkrete tips

Er du lei av å høre «Dere må jo bare finne de grensene som funker for dere!» (noe jeg ikke har veldig troen på)? Jeg også. Her er noen solide og konkrete tips for å hjelpe deg på veien:

1. Unngå alt som har med penis og vagina å gjøre.

(Hæ? Sa han det høyt?) Alt som omgås penis og vagina, stimulering, berøring, eller noe som helst lignende regnes som seksuelle ting og hører til kategorien sex. Ting som involverer pupper eller å ligge naken er også ting som bør unngås. Hold deg unna alt dette hvis du ønsker å leve i renhet!

Et godt tips er derfor å slå opp i bibelen i lag og finne ut av hva Bibelen sier om sex og om Guds gode rammer.

2. Kommuniser med kjæresten din!

Snakk om disse tingene tidlig i forholdet! Mangel på en god samtale om grenser tidlig i forholdet kan medføre usikkerhet og utrygghet, og kan lede til sår og valg som en angrer sterkt på senere.

Et godt tips er derfor å slå opp i bibelen i lag og finne ut av hva Bibelen sier om sex og om Guds gode rammer, for hvorfor og hvordan dere vil ha grenser! Tørr da også å si store ord som pupper, penis, vagina, og så videre når dere prøver å sette tydelige grenser for forholdet. Det forenkler samtalen!

3. Ha hjelpegrenser!

Hvis en grense er å vente med fingring, ikke sett dere i en situasjon hvor akkurat dette blir betydelig vanskeligere å holde.

Oppstår fristelsen når dere kliner under dynen? Da må du tørre å kunne si; «Du, vi må slutte å ligge under dynen å kline, jeg får bare altfor lyst til å fingre deg». Da er «å ikke ligge under dynen og kline» en god hjelpegrense. Kommuniser dette på en god måte og det vil spare dere for mange kjipe og unødvendige fristelser.

Å be med kjæresten din er kanskje noe av det mest intime dere kan gjøre (helt på ekte!).

4. «Men jeg elsker jo bare kjæresten min så høyt!»

Å klare å respektere kjæresten sine grenser er essensielt, og en utrolig fin måte å vise kjærlighet på. Hvis du virkelig elsker kjæresten din så er du villig til å vente for henne. La respekten din for henne, bli større enn dine egne fristelser.

Der finnes tilgivelse hos Jesus.

5. Be i lag!

Mitt siste, og beste, personlige tips er å be i lag! Å be med kjæresten din er kanskje noe av det meste intime dere kan gjøre (helt på ekte!), og det er flere som synes det er vanskelig. Ta det steget, og be om at Gud må hjelpe dere på veien uansett situasjonen du/dere står i!

Hva om jeg allerede har brutt grensene mine?

«Det er vel ingen vei tilbake?»

Til deg vil jeg si at hele evangeliet og det kristne budskap faktisk, og heldigvis, handler om tilgivelse.

Johannes sier veldig fint i evangeliet at ved å bekjenne det vi har gjort galt så vil han tilgi vår synd og vaske oss rene (1 Joh 1,8-9). Der finnes tilgivelse hos Jesus.

Paulus sier at dette allikevel ikke er grunn til bare å kunne fortsette å synde (Rom 6,1-2). Selv om du har hatt sex eller gjort andre ting i et tidligere forhold, så betyr ikke dette at det er mer greit å gjøre det i det neste, men ha alltid respekt for kjæresten din, og lev et liv i renhet, tett til Gud.

Andre bibelvers som er vel verdt å lese:

 • Søk støtte, der finnes håp (Jak 5.16)
 • Ha alltid Gud med i forholdet (Fork 4,12)
 • Å synde mot sin egen kropp er annerledes (1. Kor 6,18)
 • Ingen fristelse i livet er mer enn vi makter (1. Kor 10,13)
 • Tjen hverandre i kjærlighet, ikke i kroppens lyster (Gal 5,13)
 • Åndens frukt innebærer selvbeherskelse (Gal 5,22-23)
Unsplash

Guttesnakk

I «Guttesnakk» tar vi opp ting som kan være ekstra interessant for gutter.