Løgntankene som binder oss

Løgntankene som binder oss

Sammenligning er konkurransen alle er med på, som ingen vinner.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble først publisert i 2017 og er gjengitt med forfatters tillatelse.

I min Instagramfeed dukka dette sitatet opp for en liten stund siden: Comparison kills contentment. Sammenligning dreper tilfredsheten.

Jeg skulle så inderlig ønske at jeg var tilfreds med livet mitt, med kroppen min, med klærne, leiligheten, bilen, utdannelsen, alle valgene jeg har tatt i livet.

Men sannheten er at jeg er ramma av det samme som du og garantert kjenner deg igjen i: den ekstremt destruktive sammenligningen.

Dårlige nyheter?

Hva er greia med sammenligning? Hvorfor har vi det sånn at når vi ser noe andre gjør bra, så tenker vi – dette er dårlige nyheter for meg? Jeg vil se like bra ut i bikini, ha en like bra tale, dra på en like fin ferie.

Og det som kanskje er kjipest å innrømme: Hvis noen presterer noe litt sånn halvveis, tenker jeg at det er gode nyheter for meg, for da er det jeg som vant den konkurransen. Den konkurransen som ingen snakker om, men som alltid er der. Sammenligningskonkurransen, med bare tapere.

Vi er ødelagt

Det finnes et stort og viktig svar på hvorfor vi sammenligner oss. Det handler om grunnlaget for hele livet vårt, og om hvordan vi oppfatter virkeligheten vi lever i. Som kristne tror vi at denne verden er ødelagt av syndefallet.

Vi som egentlig ble skapt til å leve godt sammen, med hverandre og med Gud, vi er nå ødelagt av syndefallet. Sammenligning er et helt konkret resultat av at vi er syndere i en ødelagt verden.

Sammenligning kommer ikke fra Gud, men er et utrolig effektivt virkemiddel som djevelen bruker for å skape splid og destruktivitet blant oss.

Maria, 16 år

Da jeg var 16 år, sa mamma noen befriende ord til meg: Det blir bedre, Maria. Alt blir bedre! Hormonelle meg, på jakt etter hvem jeg er, hvilke venner jeg skulle la prege meg og hva jeg skulle gjøre med livet mitt – jeg trengte det svaret så inderlig. Alt blir bedre!

Ja, det ble bedre. Mye, men ikke absolutt alt. Sammenligningstrollet har fulgt meg videre. Det har bare skiftet litt form, begynt å trykke på noen nye knapper. Som 16-åring tenkte jeg ikke på leilighet, bil, hvordan barna mine er sammenlignet med andres og hvor mye jeg tjener.

Og tanken hadde aldri slått meg at mødre sammenligner kropper og interiør og hvilke venner de har. Men de gjør jo det, for sammenligningen følger oss hele livet.

Hvilke sannheter fyller du deg med?

Du tenker kanskje at jeg bare har dårlige nyheter, men det finnes lysglimt. Gud vil ikke at vi skal la løgntankene, sammenligningen, lamme, binde og begrense oss. Og det første skrittet på vei mot frihet fra en sammenligning som tar livsgleden fra deg, det er å bli bevisst på at du gjør det.

Stopp gjerne opp, tenk deg om. Hvilke områder har du sammenlignet deg med andre på i dag? Hvilke sannheter er det da du fyller deg med?

Hvis det du går og sier til deg selv er: Jeg er ikke bra nok, jeg er ikke tynn nok, jeg er ikke flink nok, rik nok, anerkjent nok. Jeg har ikke den riktige buksa, klokka, frisyren. Jeg er ikke så utadvendt, alltid glad, snill mot de rundt meg eller flink til å se andre. Jeg har ikke nok muskler, riktige venner eller musikksmak.

Hvis du sier disse tingene til deg selv – og bare vær ærlig, vi driver jo med dette hele gjengen – da trenger du å oppdage det. Bli bevisst på hva du sier, og gi det til Gud.

Perfekt unike

Vi lever i en syndig, ødelagt verden, ja. Djevelen vet hvilke knapper han skal trykke på for å tråkke oss ned, ja. Men Gud bryr seg om hvordan vi har det. Han vil hjelpe oss til å se hvem Han har sagt at vi er. Og du er DEG, og jeg er MEG.

Og jo mer vi klarer å glede oss over at vi er ulike, jo mindre blir vi bundet av at vi sammenligner oss.

Det jeg gjør når jeg sammenligner meg, er at jeg sammenligner min innside, med den utsida andre viser meg. Der har du oppskriften på dårlig selvbilde.

Og det motiverer meg til å være ei som snakker ærlig om hvordan livet bak min utside ser ut. Ikke for å dele alle private ting, men for å minne andre på at jeg er mer enn, og noe annet enn, det du tilfeldigvis får glimt av gjennom utsida mi.

Så dagens fire tips til deg:

 

1. Bli bevisst på at du sammenligner deg.

2. Erstatt løgnene du fyller deg med i de situasjonene med sannheter fra Gud.

3. Be Gud om å få leve i friheten til å være den du er og til å glede deg over andres gode sider.

4. Bli med på å bekjempe sammenligningstrollet ved å snakke ærlig om livet.

 

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble først publisert i 2017 og er gjengitt med forfatters tillatelse.