Oppfyller kjæresten din disse fem kriteriene?

Oppfyller kjæresten din disse fem kriteriene?

Her får du en check-list du kan bruke for å vurdere om du har siktet deg inn på den rette.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Noen valg bruker vi mye tid på, uten at de egentlig betyr noe særlig. Det kan være jakten på den perfekte jeansen eller hva du skal se på Netflix. Andre valg avgjør faktisk hvordan hele resten av livet ditt blir, men helt random ting får bestemme hva det blir.

Et av de aller aller viktigste valgene man tar er hvem du blir kjæreste med. Så derfor får du her en check-list du kan bruke for å vurdere om du har siktet deg inn på den rette. Og skal jeg være helt ærlig; målet her er full pott, ikke nøy deg med tre av fem.

Man er aldri så sårbar overfor noen som den man gir seg selv til, og ingen har livet ditt så mye i sine hender som den man elsker.

Kriterium 1: En kristen

Dette er sikkert det du forventer at en pastor skal si, men la meg forklare: Vi mennesker styres i lengden heldigvis ganske mye av verdier. Det vi synes er viktig, former hva vi gjør. Og det vi gjør former hvem vi blir. Det å dele felles tro er ingen garanti for felles verdier, men det gir likevel det samme utgangspunktet for verdiene våre. Som pastor har jeg sett at mennesker undervurderer betydningen av dette på to måter:

Enten tenker man; «han eller hun er kanskje ikke kristen enda, men er jo så åpen. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer!» Det kan jo selvsagt hende, men av respekt for den andre personen kan man ikke behandle den som et objekt for vår overtalelse. Man velger personen som den er. Og må ta høyde for at han eller hun aldri velger å bli en kristen.

Den andre feilen er at man tenker at det ikke spiller noen rolle. Det kan selvsagt bli en veldig fin relasjon, men man velger en vei med flere utfordringer. Man får ikke delt det aller nærmeste i en selv, man kan få konflikter i forbindelse med oppdragelse av barn eller andre valg.

Så det enkleste og smarteste er om kjæresten er en kristen.

Kriterium 2: En god kristen

Du kan møte en person som sier han eller hun er kristen, men når dere blir kjent skjønner du at han eller hun ikke har karakter, altså er en person du kan stole på. Da bør du kikke videre. Man er aldri så sårbar overfor noen som den man gir seg selv til, og ingen har livet ditt så mye i sine hender som den man elsker. Derfor bør det være en som er verdt tilliten, hvis ikke blir du bare såret.

Kriterium 3: Avklart fortid

De fleste har en fortid før deg. Men ikke alle har avsluttet og ryddet. Det som har skjedd kan ikke gjøres om, men skal man bli sammen må det være ærlig innsett og tydelig avsluttet. Kristen tro snakker om omvendelse, dette er et godt ord som brukes for lite. Velger man hverandre, snur man seg samtidig bort fra alle andre, sånn må det være.

Kriterium 4: At man skjønner hverandre

Det er ikke nødvendigvis forskjeller i personlighet eller interesser som kan ødelegge for oss, men rett og slett kommunikasjon. Det å sørge for å lytte godt til et annet menneske er noe av den største gaven man kan gi hverandre. I et forhold må begge lytte nok til at den andre blir sett og at man forstår hverandre. Hvis ikke har man et vanskelig utgangspunkt.

Det er ikke nødvendigvis forskjeller i personlighet eller interesser som kan ødelegge for oss, men rett og slett kommunikasjon

Kriterium 5: At man er tiltrukket av hverandre

Det er ikke nok at man synes at den andre er en fin person. Hvis man ikke er tiltrukket av den andre fysisk, kan det i lengden bli vanskelig. Man må ikke være stormende forelsket hele tiden. Man må tåle at man kan møte andre man synes er penere. Men at man er tiltrukket av hverandre fysisk er også viktig.

Så hvis du kan checke av på hele denne listen, er det bare å gå på date. Lykke til!

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.