Paulus reiste rundt som «sydenmisjonær»

Paulus reiste rundt som «sydenmisjonær»

De fleste av Paulus sine misjonsreiser foregikk i områder som vi i dag regner som «syden». Her kommer vi med noen forslag til dine neste reisedestinasjoner!

Syden

Syden er en norsk betegnelse for sydlige land og strøk. Betegnelsen brukes særlig om landene rundt Middelhavet, og generelt om relativt varmere strøk.

For noen uker tilbake dro jeg og kona på en spontan ferietur til Tyrkia, med forventninger om sol, bading og kvalitetstid sammen.

Men like før vi skulle fly til Antalya innså jeg at det var en bibelsk plass (Attalia* i Bibelen)! Det var der Paulus avsluttet sin første misjonsreise.

Dagens Tyrkia i Det nye testamentet

Dette fikk meg til å undersøke litt mer. Hvilke andre bibelske plasser var i området? I Bibelen blir nemlig dagens Tyrkia beskrevet som Lilleasia. Og selv om jeg har sett på kartet mange ganger, har det sjeldent slått meg at dette er i Tyrkia.

La meg lage en liten liste over noen aktuelle tyrkiske steder og hendelser fra det nye testamentet:

  • Mange av de som kom til Jerusalem på pinsedag var fra dagens Tyrkia.
  • De sju menighetene vi leser om i Åpenbaringen 2 og 3 ligger i dagens Tyrkia.
  • Kolosserbrevet, Efeserbrevet, Galaterbrevet og Filemonbrevet ble skrevet til kristne i dagens Tyrkia.
  • Peter sitt første brev ble skrevet til kristne i dagens Tyrkia.
  • Paulus sin første misjonsreise foregikk nesten utelukkende i dagens Tyrkia, inkludert flere besøk på andre og tredje misjonsreise.
  • Paulus var til og med fra Tarsos, i dagens Tyrkia.

Listen kunne fortsatt. Selv fikk vi besøkt Laodikea og Kolossai på turen vår, som var en stor opplevelse.

Men på tross av landets sterke misjonshistorie, er det bare 0,03% evangelikale kristne i Tyrkia i dag. Ser ut som det er på tide med noen nye misjonsturer.

Misjonsreiser: På kartet, som du ofte finner bak i Bibelen din, kan du se hvor Paulus reiste. Dette er 1. og 2. misjonsreise.

Din neste bibelske sydendestinasjon

Poenget er; bibelhistorien foregikk på steder vi ofte forbinder med syden. Kanskje din neste ferie faktisk skal være en kombinasjon av varme, bading, misjon og bibelsk historie?

Da anbefaler vi å legge turen til en av Paulus sine misjonsdestinasjoner. Her får du i hvert fall en del tips til noen lokasjoner fra oss:

ISRAEL

Jesus levde hele sitt liv i Israel (med unntak av flukten til Egypt). Her hadde han sitt virke blant jødene, mens Paulus ble en «hedningenes apostel». Men det hindret ham likevel ikke i å inkludere flere Israelsbesøk i sin tjeneste.

KYPROS

Paulus og Barnabas reiste hit som første destinasjon på første misjonsreise (Apg 13,4). Før andre misjonsreise ble det derimot en konflikt mellom de to. Barnabas tok med seg Markus og dro tilbake til Kypros, mens Paulus tok med seg Silas og dro gjennom Syria og Kilikia (i dagens Tyrkia).

TYRKIA

Som nevnt foregikk mange av misjonsreisene til Paulus i dagens Tyrkia. Byer som Lystra, Ikonium, Derbe, Kolossai, Perge, Troas og Efesus, samt områder som Kappadokia, Galatia, Pontos, Bitynia, Asia, Pamfylia og Lykia er alle i dagens Tyrkia.

MAKEDONIA

Selv om det kanskje ikke er den mest kjente ferieplassen for nordmenn flest, fikk i hvert fall Paulus ved Den hellige ånd et syn og kall til å dra hit (Apg 16,9). Det er blant annet her Filippi ligger, menigheten som mottok Filipperbervet.

HELLAS

Foruten de greske øyene, oppholdt Paulus seg en del på fastlandet i Hellas. I Athen hadde han en kjent tale på Areopagos (Apg 17,22) og i Korint var han en god stund og lærte folket Guds ord (Apg 18,11).

KOS

Paulus seilte innom på sin tredje misjonsreise. (Apg 21,1).

RHODOS

Paulus reiste innom på sin tredje misjonsreise (Apg 21,1).

KRETA

Paulus dro innom Kretas sørkyst på vei til Roma. Det var mye dårlig vær og storm som skapte problemer på reisen (Apg 27,7). Paulus lot også Titus bli igjen på Kreta, for at han skulle ordne opp og innsette eldste i byene (Tit 1,5).

MALTA

Paulus led til slutt skipsbrudd på Malta. Der var folk uvanlig hjelpsomme, og Paulus ble bitt av en slange her, uten å bli forgiftet, til folkets store overraskelse (Apg 28,1).

ROMA

Storbyen Roma ble trolig Paulus sitt siste stopp. Her var han fengslet, som ikke var uten komplikasjoner, ettersom han var en romersk statsborger. Han bodde i en slags husarrest, hvor han uhindret og med stor frimodighet forkynte om Jesus, og tok imot alle som kom til ham (Apg 28,31). Herfra skrev han også flere brev, og led til slutt martyrdøden.

SICILIA

Paulus var tre dager i Syrakus, som ligger på den italienske ferieøyen Sicilia, på vei til Roma (Apg 28,12).

SPANIA 

De lærde strides om Paulus noen gang kom seg hit, men han hadde i hvert fall planer om å reise til Spania, som han skriver til menigheten i Roma (Rom 15,28).

På ferie med Jesus

Bare for å slå det helt fast. Når jeg beskriver Paulus som «sydenmisjonær», handler det ikke om at Paulus badet, solte seg og nøt livet. Noe annet kunne ikke vært lenger fra sannheten.

Paulus sine sydenreiser så ganske annerledes ut, for han gikk gjennom mye lidelse (2.Kor 11,23-28). Men det handlet om hvor han reiste.

Samtidig tror jeg at mange av oss kristne ikke tenker på at vi vandrer i Paulus fotspor når vi oppholder oss på sydenturer rundt Middelhavet. Kanskje det er noe å ha i bakhodet neste gang du er i syden med familien?

Og kanskje du kan gjøre som Paulus også, og vitne om Jesus på sydenreisen? Å være på ferie er ikke ferie fra Jesus, men ferie med Jesus.

I «syden» er det fremdeles mange som trenger å høre det samme evangeliet som Paulus reiste rundt for å forkynne. Det er mulig for deg som turist også.

Lightstock / Unsplash

Syden

Syden er en norsk betegnelse for sydlige land og strøk. Betegnelsen brukes særlig om landene rundt Middelhavet, og generelt om relativt varmere strøk.