– Scrolling på Instagram gjorde meg mer nedtrykt enn oppmuntret

– Scrolling på Instagram gjorde meg mer nedtrykt enn oppmuntret

Vi vet at det vi bruker tid på påvirker oss, at det vi fyller oss med gjør noe med oss. Men klarer vi å oppdage det og gjøre noe med det, spør Marte i dagens jentesnakk.

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.

For noen år siden begynte jeg å merke at scrolling på Instagram gjorde meg mer nedtrykt enn oppmuntret. Jeg fikk lyst til å slette hele Instagram, men samtidig var det jo venner og sider der jeg hadde lyst til å følge med på. Kunne jeg gjøre noe litt mindre drastisk for å endre hvordan det påvirket meg?

Perfekte vinkler og klær

Jeg tok et skritt tilbake og prøvde å finne ut hvorfor jeg følte som jeg gjorde. Jeg fant ut jeg fulgte mange mer og mindre kjente folk som la ut bilder av kropper som var veltrente og ansikter med mengder av sminke, begge deler i perfekte vinkler, med filter og klær som fremhevet kurver, kontraster og farger.

Jeg visste at det var et urealistisk bilde av virkeligheten, men det gjorde likevel at jeg følte meg stygg og kjedelig. Det var en stemme der i feeden som gav god gjenklang i hodet mitt og som sa at jeg ikke var god nok.

Å følge nye kontoer

Jeg gjorde noe så uvanlig (for min del i hvert fall) som å slutte å følge de som oftest fikk meg til å føle meg dårlig. I stedet valgte jeg å følge noen sider som la ut bilder av kropper i alle fasonger, noen som la ut usminket humor og selvironi, noen som postet bibelvers og noen som la ut inspirerende naturfotografier. Og vet du, det gjorde faktisk noe med meg.

I begynnelsen skvatt jeg litt hver gang det dukket opp en formfull dame i feeden min, fordi det var så uvant, men etter hvert satte jeg pris på det. Det var som om en ny stemme sa: Hei du, jenter og damer finnes i alle fasonger og størrelser, eller: hverdager er verdifulle, også helt uten joggeturer eller skikkelig bra sminke.

Vi står i en kamp

Vi står hele tiden i en kamp om hva som får påvirke og styre tankene og sinnet vårt. I Bibelen står det at vi skal «ta hver tanke til fange» og rive bort det som forteller oss noe annet enn det Gud sier og representerer. Det er store ord som kan være vanskelige å forstå, men jeg tror vi kan konkretisere det i noen valg vi gjør, som for eksempel å rydde insta-feeden for dårlig påvirkning.

Ikke glem at han som sa «følg meg» allerede for 2000 år siden er den beste influenceren noen gang. Følg han.

Hvis det som får påvirke deg ikke stemmer med det Gud sier om deg eller om verden, hvis det forteller deg at du ikke er verdifull eller viktig, at det ikke nytter eller at alt er håpløst – så fang det og riv det bort. Du kan faktisk velge å slutte å følge det, fordi det er ikke sant.

Og du, ikke glem at han som sa «følg meg» allerede for 2000 år siden er den beste influenceren noen gang. Følg han.

UnSplash

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.