Tomater er søte

Tomater er søte

...Og du er like så.

Siden sist har jeg vært på en kostholdskonferanse som handlet om de nye kostholdsrådene. På slutten av konferansen hadde den kjente kokken Trond Moi et avsluttningsinnslag. Han fortalte blant annet en historie om noen forskere som skulle gjøre et forsøk på modningen av tomater. Alle tomatene skulle fordeles i to drivhus hvor omstendighetene skulle være nøyaktig de samme; samme temperatur, soltilførsel, vanning, gjødsling, osv. Noe skulle derimot variere. Tomatene i det ene drivhuset skulle dag etter dag bli minnet om hvor fint de modnet, hvor flotte og røde de var og hvor godt de luktet. Tomatene i det andre drivhuset skulle hver dag få høre hvor stygge og små de var, hvor tregt de modnet og hvor ekkelt det er med tomater. Ukene gikk og når innhøstningen kom, skulle forskerne sjekke om det var noen forskjell på tomatene i de to drivhusene.

Tror du det var noen forskjell?

Jeg håper du har fått høre at du er vakker

Tomatene i drivhuset  som hadde modnet med «gode ord» var store, røde og skinnende. Tomatene som hadde modnet med «negative ord» i det andre drivhuset var derimot små, grønne og langt fra modne. Moi avsluttet med å spørre om vi trodde historien var sann eller ikke… Det fikk vi aldri svar på…

Jeg vet ikke helt om jeg tror på denne historien om tomatene, men jeg tror at hadde forsøket vært på jenter, hadde det nok vært stor forskjell på selvbildet til jentene. Tror ikke du?

Jeg håper at du hele oppveksten har fått høre at noen er glad i deg. Jeg håper du har fått høre at du er vakker, at du er flink til ulike ting, at du betyr mye for noen og at du er uerstattelig. Jeg håper du har vokst til å bli ei jente som tørr å være den hun er, som er stolt av den hun er og som stråler!

Om du har vokst opp med lite gode ord og om du sjelden har hørt at du er noe, kan det hende at du føler deg som en liten, grønn umoden tomat. Det kan også hende at du da tenker negativt om deg selv og kanskje ser bort på andre jenter (de røde tomatene) og sammenlikner deg med dem.

Prøv så å forstå at du er høyt elsket

En ting jeg har som mål gjennom mitt jentesnakk er at DU skal få med deg hvor stor verdi du har og at du er unik. Jeg ønsker også at vi jenter skal bli flinkere til å ikke sammenligne oss eller være sjalu eller misunnelige på andre, men være gode mot hverandre.

I en bok jeg leser står det at du skal elske din neste som deg selv. Det er ikke alltid like lett. Noen kan elske seg selv så høyt at det ender med at en tror en er mer verdt enn andre. Noen sliter med å elske seg selv og har mer enn nok med å jobbe med det. Andre er fornøyd med seg selv og godtar den de er eller har litt dårlig selvbilde og liker ikke helt den de er, men har et stort ønske om å elske andre. Min oppfordring er at du begynner med å prøve å elske deg selv. Prøv så å forstå at du er høyt elsket og gi så denne kjærligheten videre til andre. Da skal du se både du og de rundt deg blir som de store, røde og skinnende tomater.

Ill. foto:  Walla Hartshorn

Jentesnakk

En torsdag i måneden er detjentesnakk her på iTro.

Like ofte blir detguttesnakk, medHans Arne Sanna.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Håvard om kan du sende en epost tiliTro@nlm.nosetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!