Dette bør du tenke gjennom før du ser høstens sesong av Skam

Dette bør du tenke gjennom før du ser høstens sesong av Skam

Sesong 3 av serien begynte i helgen.

Kultur

Produsert av NRK P3.

Sendes på hjemmesiden med nye klipp hver dag som settes sammen til en episode hver fredag.

Vises også på NRK3
(første gang i 2015)

Hva gjør det med vårt forhold til Jesus å bruke tid på Skam? I møte med all populærkultur må vi vurdere; er det vi bruker tid på forenlig med eller i veien for fellesskapet med Gud?

Sesong 3 av nettserien kommer til å prege høsten for mange. Og Isak, spilt av Tarjei Sandvik Moe (t.h i hovedbildet.) er hovedkarakter i sesong 3 av Skam. Trolig vil sesongen handle mye om homofili.

VIKTIG SPEIL

Film og TV kan være en fantastisk gave til oss, laget av kreative mennesker som deler av evnene Gud har gitt dem. Men det vi møter på skjermen kan også brukes til å treffe oss der vi er sårbare. Til å gi oss lengsler etter det vi tror vi mangler. Til å avlede oss fra målet vårt. Å si at holdninger vi møter gjennom film, tv eller musikk som bryter med Guds vilje ikke gjør noe med oss, er skummelt. De bør opprøre oss. De bør utfordre oss.

Noen ganger bør de føre til at vi finner av-knappen på skjermen. Men det krever at vi er bevisst i møte med det vi ser og hører. Paulus skriver at vi har lov til alt, men måten vi bruker friheten på, påvirker både oss og andre. Som kristne er vi kalt til å ære Gud i alt vi gjør. Det har konsekvenser både for hva vi velger å se og høre, og hvordan vi vurderer det som formidles.

Les også Skam-saken fra april 2016: Gjør du som meg og heier på Noora og William?

KAN IKKE OVERSES

Skam er utvilsomt et viktig speil av dagens ungdomskultur. Enten du er ung kristen som vil dele troen din med jevnaldrende, eller hvis du er en som er opptatt av kristent ungdomsarbeid, kan du ikke overse Skam.

skam
Jentegjengen, fra de to første sesongene, bestående av fra venstre: Chris (Ina Svenningdal), Eva (Lisa Teige), Sana (Iman Meskini), Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen).

 

 

 

 

 

 

 

Det betyr ikke at serien må sees for at vi skal forstå mer av vanlige holdninger og tanker som prege mange ungdommer, eller av utfordringene mange kjenner på. Men det betyr at det ofte kan være lurt å vite hva handlingen går i. Står Skam i veien for Jesus, enten i mitt liv eller i andres, skal vi ikke se serien. Og for den som velger å se, er det avgjørende her som ellers at en ser med både hjerte og hjerne.

Bare da kan vi lære å se hva som ligger bak fyllekulene, lengselen etter stødige relasjoner, forholdet til sex og jakten på egen identitet. Bare da kan vi være bevisst på egne reaksjoner hvis vi oppdager at serien gjør noe med vårt eget forhold til kropp, sex, relasjoner, ensomhet eller andre ting vi kjenner oss igjen i – og la reaksjonene føre oss nærmere Jesus og hans gode vilje med livet vårt. Bare da kan Skam gi oss hjelp til å bygge en bro til den som ikke kjenner Jesus.

LES OGSÅ: Når jeg heier på elskerinna i stedet for kona. 

VÅR SKYLD OG SKAM

Bibelen har nemlig fantastiske ting å si til dem som kjenner seg igjen i Noora, William, Isak og de andre, både i ting de gjør og i det de bærer på. Bibelen snakker også om skam, både den usunne, som skader og binder fast, og den sunne, som får oss til å be om tilgivelse eller hindrer oss i å ødelegge for oss selv eller andre.

Bibelen beskriver også fellesskap slik vi ser i Skam – venner som bryr seg, tåler, og som kjenner dine hemmeligheter. Bibelen forteller om en fred som tilbys til alle, også dem som kjenner på å ha blitt avvist som Noora, usikker som Isak, redd som William, kroppsforstyrret som Vilde. Skam viser ungdommer som ikke får til alt, akkurat slik som deg og meg, akkurat slik som en rekke mennesker Bibelen forteller om.

La oss være bevisste på hva vi ser og hører på, og snakke med Gud om det. Og la oss benytte anledningene vi får til å fortelle om Jesus som bar både vår skyld og vår skam.

Sagt om Skam:

«Man må spørre seg hva det underliggende budskapet er. Hvis serien gjør det lettere å snakke om alkoholbruk og ungdomskultur kan det være veldig positivt. Hvis det forherliger en alkoholkultur er det noe helt annet.»
– Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors, til avisen Dagen 15.august 2016

«For meg har det blitt en mulighet til å se inn i et univers jeg er ganske langt unna. Vi har voksne barn og 11 barnebarn. De skal vokse opp i et samfunn hvor de møter den kulturen som beskrives i Skam.»
– TV2-pastor Egil Svartdahl til avisen Dagen 15.august 2016

NRK

Kultur

Produsert av NRK P3.

Sendes på hjemmesiden med nye klipp hver dag som settes sammen til en episode hver fredag.

Vises også på NRK3
(første gang i 2015)