En blodrød tråd…

En blodrød tråd…

Klokt sagt. Godt sagt. Kort sagt.

Sjelden har vel så mye så viktig og så avansert blitt sagt så enkelt som iEn blodrød tråd gjennom Johannes åpenbaring– og nei, det er faktisk ikke bare en fiffig og elegant, lett overdrevet åpningsreplikk. Jeg mener det på blodig alvor.

Sverre Bøe er en av de klokeste og glupeste hodene vi har i (kristen)Norge, en vis mann som samtidig er langt mer ydmyk enn folk som kan langt, langt mindre. Nå har han gitt ut en bok med utgangspunkt i doktorgradsavhandlingen sin om noen ord i Johannes åpenbaring, og på magisk vis forvandlet det vitenskapelige dybdedykket til en behagelig snorkeltur – bare med en solid kikkert innebygd i svømmebrillene (beklager det haltende bildet).

Han kan kunsten å si mye med få ord

En blodrød tråd… er ingen vitenskapelig bok. Men det er en bok som bobler over av kunnskap og visdom. Alle som har hørt Sverre Bøe tale eller undervise (blant annet alle dere som fikk med dere bibeltimene hans på UL 2010 – de finner man forresten ogsåherpå iTro) vet at han er ekspert på å formidle. Han kan kunsten å si mye med få ord, gjennom treffsikre og lettfattelige bilder og enkle forklaringer. Og denne boka er – seriøst – som å høre mannen prate. Har du hørt ham før, vil hjerna di lese ordene med Bøes umiskjennelige, behagelige tenorstemme.

Dette er ikke en pensumbok. Ikke en bok ment for folk som vil ha en grundig gjennomgang av hver minste detalj. De som vil ha det, får heller lese doktoravhandlingen. Men er du nysgjerrig på Johannes’ åpenbaring og vil ha en enkel, oversiktlig, lettlest og forståelig gjennomgang av de mange utfordrende, rare og kanskje også skumle tekstene som står der, kan jeg ikke få anbefalt denne boka varmt nok.

Om du vil, leser du boka på en dag

De drøye 170 sidene flyr av gårde. Om du vil, leser du boka på en dag. Men samtidig er kapitlene så korte, og oppbyggingen så god, at du også kan bruke den til korte daglige oppbyggelsesstunder. Med 33 kapitler kan den kanskje også være et spennende nytt alternativ som lese- og samtaleopplegg i bibelgrupper! Men da bør man nok ha lest gjennom hele Johannes’ åpenbaring først – det tar under to timer, sier Bøe selv i boken – forEn blodrød tråd…følger ikke åpenbaringsboken helt kronologisk, men er mer tematisk strukturert.

Synes du dette begynner å høres ut som en litt vel ukritisk hyllest av denne boka? Da har du helt rett. Jeg har ingen planer om å nyansere denne anmeldelsen – så bare løp og kjøp.

 

En blodrød tråd gjennom Johannes’ åpenbaring fås kjøpt blant annet på Lunde Forlag sine nettsider, hos bokklubben.no og hos Bok & Media og de fleste andre velassorterte bokhandler.

 

Foto: Lunde Forlag