Hva sier Bibelen om sko?

Hva sier Bibelen om sko?

Sko var høyaktuelt både da og nå.

Aktuelt

Ungdom elsker sko, men hvilke historier i Bibelen finner vi sko i?

Er det noe jeg har lært opp gjennom årene, så er det at ungdom elsker sko. De bruker det hver eneste dag, og mange vil nok si at det er noe de ikke kunne klart seg uten. Sko er viktig.

Men hva leser vi om sko i Guds ord? Klarer vi å finne en rød sko-tråd som går gjennom Bibelen? Eller skolisser, om du vil.

Den brennende tornebusken

I en kjent søndagsskolehistorie hører vi om da Gud møtte Moses gjennom en brennende tornebusk.

Og Gud sa: «Kom ikke nærmere! Ta skoene av føttene! For stedet du står på, er hellig grunn.» (2. Mosebok 3,5)

Gud ber altså Moses om å ta av seg skoene, fordi grunnen er hellig – fordi Gud er tilstede. Det kan kanskje virke litt spesielt?

Du har kanskje fått beskjed om å ta av deg skoene når du er på besøk hos noen, fordi de har fått et nytt teppe eller ønsker å være litt forsiktig med parketten.

Da kan du tenke deg hvor mye mer naturlig det blir å ta av seg skoene når man skal inn på Guds hellige grunn.

Kanskje Bibelens beste sko?

Bibelens kanskje beste sko finner vi i 5. Mosebok, når Gud minner Israelsfolket på alt han har gjort for dem, gjennom Moses sin tale.

Jeg førte dere i ørkenen i førti år. Klærne dere hadde på, ble ikke utslitt, heller ikke skoene du hadde på føttene. (5. Mosebok 29,5)

Selv har jeg fått ødelagt såle på mine to nyeste joggesko etter kun én uke, så sko som vi leser om her hadde ikke vært feil.

Sandalen

Det virker for meg som om sandalen ikke bare var i en storhetstid under Birkenstock-feberen for en tid tilbake siden, men at det også var svært populært på Jesu tid.

I Markus leser vi:

Han forkynte: «Det kommer en etter meg som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å bøye meg ned og løse sandalremmen hans. (Markus 1,7)

Døperen Johannes forteller her at Jesus brukte sandaler, som vanligvis kjennetegnes ved åpen hæl og luftig løsning for tærne.

Jesus vasker disiplenes føtter

Peter sier: «Herre, vasker du mine føtter?» Jesus svarte: «Det jeg gjør, forstår du ikke nå, men du skal forstå det siden.» «Aldri i evighet skal du vaske føttene mine», sier Peter. «Hvis jeg ikke vasker deg, har du ingen del i meg», svarte Jesus. (Johannes 13,6-8)

I dag kan det virke både rart og unaturlig å vaske noens føtter. Jesus sier at når han som er mesteren har tjent tjenerne, da skylder de også å gjøre det mot hverandre. Han ga dem et forbilde, og viste tjenersinn.

Nå for tida er det kanskje mer vanlig å hjelpe til med å vaske andres sko, og ikke så ofte føtter.

Ute på oppdrag

Jesus sender disiplene ut på et misjonsoppdrag i Matteus 10.

Er det noen som ikke vil ta imot dere og heller ikke vil høre budskapet deres, skal dere dra bort fra det huset eller den byen og riste støvet av føttene. (Matteus 10,14)

Å riste støvet av føttene (uten sko, etter beskjed fra Jesus) ble sett på som en symbolsk handling for å avbryte fellesskapet med, og tilknytningen til, noen.

Egne skotips

Vi har sammen sett at både sko og føtter blir omtalt flere ganger i Bibelen, men det gis kanskje ikke så mange lett anvendelige skotips for iTro-lesere. Dermed ser jeg meg nødt til å gi et selv:

Hvis man tar i bruk platåsko for første gang, kan man se livet i et nytt perspektiv.

Adam Yang

Aktuelt

Ungdom elsker sko, men hvilke historier i Bibelen finner vi sko i?