Rachael Lampa: All We Need

Rachael Lampa: All We Need

Kristenpopens kronprinsesse er endelig tilbake.

De første årene av dette årtusenet – og de siste årene av det forrige – var uten tvil popprinsessenes tidsalder. De årene ga oss Britney, Christina og Jessica – jenteartistene vi var på fornavn med selv før alle plutselig skulle droppe etternavnet. Og kristenpopen var ikke verre enn at de fulgte etter, med artister som Joy Williams og ikke minst Stacie Orrico, som endatil ga Britney & co litt reell konkurranse en periode.

Men samtidig med Orrico var det et annet navn som var minst like stort i kristenmusikk-markedet: Rachael Lampa – den lille tenåringsjenta med den enorme stemmen. Hun dominerte kristenpopen gjennom første halvdel av 2000-tallet – men så, for fem år siden, ble det stille. Lenge.

Skjønt, stille og stille. Hun fortsatte med musikken, men mest for seg selv, bortsett fra en liten jule-EP i 2009, tett etterfulgt av den egen-utgitte EP’enHumani januar 2010. Og så brukte hun tid på å finne tilbake til seg selv utenfor musikken, flyttet til Los Angeles i noen år, prøvde seg som skuespiller i kristne filmer – og giftet seg med singer/songwriter Brendan McCarthy (bestevenninna Stacie Orrico var brudepike).

Så Rachael Lampa som aldri før»

Og nå, endelig , etter at fansen har ventet med voksende utålmodighet og frykt for at hun aldri ville komme tilbake, er hun her altså. Tjueseks år gammel, og så Rachael Lampa som aldri før, om man kan si det på den måten.

All We Needer på mange måter best beskrevet som alt du vet, tenker og innbiller deg at Rachael Lampa høres ut som, slått sammen til ett saftig album. Det er som en oppdatert versjon av den originale tidlig-totusentalls-pompøspopen hun slo gjennom med påLive For You(inkludert en flott nyversjon av tittellåta), ispedd en del av det mer urbane og dance-influerte vi ble servert påKaleidoscopeog remix-plataBlur, pluss noe av det mer rocka preget fra de to siste fullengde- albumene (men ikke altfor mye). Og så har hun tatt med tittelsporet fraHuman-EP’en (en duett med Johnny Lang) også, bare for å gjøre det helt komplett, liksom.

Og komplett er kanskje det mest passende ordet for å beskrive plata.All We Needer en gjennomført proff og velprodusert plate, 12 spor med uovertruffen vellyd fra en av de beste kristne vokalistene i sin generasjon. Like variert som tidligere – Lampa har en egen evne til å skifte sømløst og prikkfritt mellom sjangere like ofte og liketil som andre skifter sokker – og med et enda mer reflektert og åndelig modent innhold.

Her er alt man forventer, og mer til, fra den hiphop-influerte førstesingelen ‘Remedy’ via enkelte gospelvibber her og der og den mer akustiske ‘Human’, til de velkjente, svulstige popballadene. Selvsagt. Intet Rachael Lampa-album uten dem.

Dette hadde da gjort seg i Grand Prix!»

Men her er også en overraskende høy prosentdel av disco-tendenser! Noe av det første som slo meg bare sekunder ut i tittelsporet som åpner plata, var – og nå må dere ikke ta dette negativt – at «dette hadde da gjort seg i Grand Prix!». Ja, faktisk. Og tanken dukket opp igjen både titt og ofte, under ‘Savior’s Face’ (som minner om både Wham og Taylor Swift, hvis det overhodet er mulig), under flere av balladene, og ikke minst (i vår moderne Grand Prix-tid) under ‘No Escape’, som høresfullstendigut som noe Tysklands yndling Lena Meyer-Landrut kunne gitt ut som singel.

Men hør. Det er som nevnt ikke negativt, altså. På ingen måte. For alle de låtene hvor denslags assosiasjoner meldte seg, er låter som ville havunnetGrand Prix – ja, den internasjonale altså.Eurovision Song Contest. I et særdeles godt år. Og det året ville folk da ha sagt at det for en gangs skyld varmusikkensom vant. Og så nikker de anerkjennende – eller eventuelt rister de fortvilet på hodet, for tenk for en katastrofe om Grand Prix mistet smakløsheten. Hva er det igjen da, egentlig?

Uansett. For åredde meg inn igjen (det begynner å bli på tide):All We Needer et helstøpt og mer enn godkjent popalbum – helt og totalt et Rachael Lampa-album, og vel verdt ventingen. Hun har ikke akkurat funnet opp musikken på nytt, men er du fan allerede har du all grunn til å glede deg. Og er du bare fan av pop sånn generelt sett, er dette definitivt en plate du bør vurdere.

PS: Kjøper du albumet digitalt (altså, som musikkfiler på nett, f.eks. i iTunes), får du med en nydelig akustisk versjon av ‘When I Fall’ (opprinnelig fra tredjealbumet Rachael Lampa) som bonusspor.

Foto: Rachaellampa.com

CD:

Rachael Lampa –All We Need
Universal Music Christian Group (2011)