Rend Collective Experiment – Campfire

Rend Collective Experiment – Campfire

Når nord-irske ungdommer samles til lovsang rundt et bål, vil du definitivt være med på moroa.

Hørt

CD:

Rend Collective Experiment – Campfire

Kingsway (2013)

Rend Collective Experiment – bandet med det merkelige, lange navnet og en like lang liste over medlemmer – er egentlig bare en gruppe venner fra Nord-Irland. De vokste ut av en felleskirkelig studentbevegelse som ønsket å finne frem til en ny tilnærming til kristent fellesskap, lovsang og tilbedelse, og etter to suksessfulle album har de nå tatt steget helt ut med Campfire.

Campfire er en  liveplate uten like, en plate spilt inn ikke i et stort konsertlokale, men derimot på en nord-irsk strand, rundt – ja, du gjettet det – et bål. Bandet samlet en gjeng venner i sanden, dro med seg akustiske instrumenter (for det er jo ikke akkurat overskudd på stikkontakter i strandkanten), og satte i gang lovsangen.

En herlig småhaltende og dundrende akustisk indie-sound

Resultatet er en fantastisk samling nyinnspillinger av låter fra debutalbumet Organic Family Hymnal og oppfølgeren Homemade Worship For Handmade People, med nye, spennende arrangementer, en herlig småhaltende og dundrende akustisk indie-sound og et sprudlende fellesskap som kommer til uttrykk gjennom allsangsstemning og impulsiv moro.

Det er sjelden  jeg er udelt fan av liveplater, i alle fall i forhold til låtkvalitet og lydbilde, men det er liksom ingenting som føles mer naturlig for Rend Collective Experiment enn det enkleste av det enkle, rustikk lyd og spontane utrop. Dette er kremen fra to av de siste årenes beste lovsangsplater, foredlet ytterligere ved å gjøre dem enda mer naturlige og jordnære.

Tekstene er – som  de allerede var – sterke, innovative og grundig forankret i Bibelen og et ekte, levd kristenliv. Men for et band som i utgangspunktet ble dannet av et ønske om å gjøre lovsang mer ekte og fellesskapsorientert er det lite som kunne understreket den genuine Jesuslidenskapen og fellesskapsorienteringen som ligger bak hver tekstlinje og sangstrofe mer enn en plate som Campfire.

Tilgjengelig og inviterende for alle som vil

Det er nettopp dette Rend Collective Experiment vil fortelle oss. Lovsang er ikke for en innovervendt kirke innenfor fire vegger, men for venner, venners venner og forbipasserende som samles rundt et varmende bål – en brennende ild – i Guds frie natur, tilgjengelig og inviterende for alle som vil.

Det er lett  å rose et album som Campfire. Det er vanskeligere å si noe kritisk. Og ærlig talt har jeg rett og slett ikke lyst. For kort sagt er dette noe av det beste jeg har hørt på lenge. Etter suksessen med de to siste albumene var det store forventninger til Rend Collectives nye album, og fallhøyden var stor. Men resultatet er enda bedre enn man burde våget å håpe. Og dessuten hadde de landet mykt i sanden, uansett.

Foto: Kingsway/Rend Collective Experiment