Når jeg hilser på Hassan

Når jeg hilser på Hassan

Har du noen ganger snakket om troen din med en muslim? Det er ikke så veldig vanskelig.

Misjon

Andreas Nordli er gift med Åsne, har fem barn og digger Vålerenga. Ungdom i Oppdrag er en internasjonal misjonsorganisasjon som arbeider i nesten 200 land.

Denne saken ble opprinnelig publisert på iTro i 2016.

Når jeg hilser på en muslim som heter Hassan, svarer jeg ofte slik: «Hassan, du er oppkalt etter profetens barnebarn! Hvilken ære for deg!»

Ansiktet til min nye muslimske venn lyser som regel opp når han hører at jeg vet hvem de er oppkalt etter. Av og til kan samtalen fortsette slik:

– Hvordan vet du det? Kjenner du min tro?
– Ja, jeg har studert litt Islam og lest litt i Koranen, svarer jeg.
– Hvorfor det? spør kanskje Hassan. Det er nemlig ikke ofte de møter nordmenn som vet noe særlig om Islam.
– Vel, jeg liker muslimer, svarer jeg kanskje.

Og dermed er praten i gang.

Tro er ikke en privatsak

Har du noen ganger snakket om troen din med en muslim? Det er ikke så veldig vanskelig. De fleste muslimer er åpne for å høre om din tro, så lenge du kan lytte til hva de har å si.

For nordmenn er tro oftest en privatsak, noe man ikke prater om. For de fleste muslimer er det annerledes. Mange muslimer synes det er merkelig at nordmenn ikke snakker om det de tror på. For muslimer flest er nemlig ikke tro en privatsak.

Allahs 99 navn

Når jeg kommer inn i en butikk som eies av en muslim eller inn i et muslimsk hjem, henger det gjerne en innskrift på arabisk, kunstnerisk utført, i ramme på veggen, ofte godt synlig.

Denne innskriften er oftest ett av Allahs 99 navn eller den første sura fra Koranen. Dette skal fungere som en påminnelse om hvem Allah er og som beskyttelse for huset og familien. Når jeg kommer inn i en butikk eller et hus med et slikt bilde, kan jeg gjerne si noe slikt: «Jeg ser dere er muslimer siden dere har Allahs navn på veggen?».

Jeg fortsetter med å si at jeg ikke kan arabisk, og spør derfor om hvilket av Allahs 99 navn som står skrevet. Ofte samsvarer navnet med et av Bibelens navn på Gud, og da forteller jeg at dette også et av navnene på den Bibelske Gud. Dersom det er den første sura som henger på veggen, ber jeg de fortelle meg hva denne sura betyr for deres tro.

Og dermed er samtalen i gang.

«Alle i Vesten er kristne»

Vennskap er viktig for mange muslimer. De aller fleste er opplært fra de er små om hvordan kristne er. Muslimer tror at alle mennesker i vesten er kristne. Filmer, musikk og bøker som kommer fra det «kristne» USA preges ofte av tilfeldig sex, alkohol og vold.

Muslimer vil gjerne si at artisten Madonna er kristen siden hun bærer Jesu mors navn og har et kors rundt halsen. Alt dette viser muslimer hvor umoralske «kristne» er.

Når muslimer ønsker å vite mer om din tro, er det viktig med vennskap. Slik vil dine muslimske venner forstå at du ikke representerer det de har hørt er en «kristen» (les: umoralsk) livsstil.

Gjennom ditt liv ser de at aktive kristne ikke har sex utenfor ekteskapet, de går i kirken, leser i Bibelen og ber. Slik bygges tillit, og så kan du presentere Jesus for dine muslimske venner.

Neste gang du hilser på Hassan, Abdullah (profetens far), Ali (profetens svigersønn), Fatima (profetens datter) eller Aisha (profetens favorittkone)… da vet du hva du skal gjøre!

Misjon

Andreas Nordli er gift med Åsne, har fem barn og digger Vålerenga. Ungdom i Oppdrag er en internasjonal misjonsorganisasjon som arbeider i nesten 200 land.

Denne saken ble opprinnelig publisert på iTro i 2016.