God avvisning – finnes det?

God avvisning – finnes det?

Det å avvise noen vil alltid oppleves ubehagelig. Men modige mennesker er mennesker som våger å stå i situasjoner selv om de er ubehagelige.

Tema

Tema på iTro i  februar er 😍 .

Ett enkelt søk på google og du vil finne ørten artikler og samtaleforum knyttet til dette temaet.

Å avvise en date eller en relasjon er både kjipt og ubehagelig, og vi mennesker er enormt flinke til å unngå det ubehagelige for alt det er verdt. Derfor googler og spør vi, i håp om at noen skal sitte på en fantastisk fasit om hvordan vi kan avvise uten ubehag, og uten å bli stempla av den andre som en idiot.

Av en eller annen grunn er det som om vi tror det finnes en magisk måte å gjøre det på, som vi bare enda ikke har oppdaga.

Ghosting

Jeg kom over et sitat her om dagen, som jeg vil påstå er ganske treffende på tematikken. “Det eneste som er verre enn å bli avvist er å innse at noen ikke gadd å bruke tid på å avvise deg”.

Går det an?!, tenker du kanskje. Men visste du at ghosting er blitt et ganske vanlig fenomen i dagens datingkultur? Det at daten dumper deg ved å slutte å ta kontakt og svare på henvendelser fra deg.

I følge psykolog Bianca Schmidt er ghosting en av de verste måtene vi kan avvise andre på. “Når noen bare forsvinner så kan du bli sittende igjen med mange spørsmål (…) du kan bli sittende fast i en kvern av tanker om hva som skjedde”.

Det å avvise noen vil alltid oppleves ubehagelig.

I jakten på en god avvisning trenger vi å innse at god ikke er det samme som smerteløs, og at det handler om å være modig fremfor feig. Det å avvise noen vil alltid oppleves ubehagelig. Det er aldri kult å såre andre. Men modige mennesker er mennesker som våger å stå i situasjoner selv om de er ubehagelige. De våger å være både ærlige og tydelige i møte med andres følelser.

Det kan handle om å ta den kaffen og si fra om at du dessverre ikke har fått de samme følelsene, eller sende den meldinga om at date nr 2 utgår, uten at du trenger å gå inn i detaljer på hvorfor og uten å skape et “håp” om at disse følelsene jo kan endre seg.

Elske vår neste

Også er vi som kristne faktisk kalt til å elske vår neste, som vi kan lese i Matteus 22:39. ELSKE. Det er et helt vanvittig bud, som vi failer på hele tiden.

Men det er likevel et ideal vi skal strekke oss etter. Og jeg tror at det å elske vår neste i denne sammenhengen handler om å møte potensielle dater og kjærester med stor respekt.

Så er det jo selvsagt forskjell på å avvise en date-forespørsel du ikke synes er interessant, og å avvise noen du har datet eller vært sammen med over tid. Men jeg mener begge deler fortjener respekt og et ordentlig svar – uansett hvor uaktuelt du synes det er.

Ikke drøy med å svare. Ikke finn på masse teite unnskyldninger. Det går an å si takk for tidenes kompliment, som det jo faktisk er at noen liker deg, og si høflig nei.

Tema

Tema på iTro i  februar er 😍 .