Møt Mamma Putra

Møt Mamma Putra

I april var jeg på en søppelfylling i utkanten av millionbyen Medan i Indonesia. Der møtte jeg Mamma Putra. Hun var glad og energisk, og smilte med både munn og øyne.

Mamma Putra har vært, og er fortsatt med på undervisningssamlinger for kvinner i regi av NLMs samarbeidsorganisasjon LOS. Undervisningen kan være opplæring i hvordan de kan få alternative levebrød til det å plukke søppel på søppelfyllinga. Da jeg var på besøk, lærte damene for eksempel å koke såpe som de kunne selge.

De vil bare få deg til å konvertere

– Har du hatt utbytte av å være med på disse samlingene, spurte vi Mamma Putra.
– Ja, jeg har lært mye, men det har også vært noen utfordringer. Mange av naboene var skeptiske til at jeg som ikke er kristen skulle bli med på et opplegg i regi av en kristen organisasjon. «De vil bare få deg til å konvertere» sa de, fortalte hun.
Men Mamma Putra ville være med likevel.

– Jeg har allerede lært mye. Før var mannen min sjåfør, og jeg solgte forskjellige småting. Nå driver vi en liten kafé sammen, smiler Mamma Putra. Kunnskapen hun har fått gjennom undervisningen har gitt henne og familien et bedre liv.

Mange er redde for å forsøke noe nytt fordi de frykter at de da ikke vil tjene penger.

– Finnes det andre kvinner som tidligere var på søpla, men som nå har fått hjelp til å tjene penger på annet vis?
– Fem andre damer som tidligere var ute på søpla hver eneste dag har nå lært seg et vanlig yrke, forteller Mamma Putra. – En av dem selger sopp, og en annen selger is. En tredje har fått opplæring i frisøryrket, og skal snart åpne sin egen salong. Hun er veldig glad for at hun nå slipper å grave mer i søpla, men nå kan tjene til livets opphold som frisør.

Mamma Putra forteller at det er flere som har lyst til å skaffe seg et nytt levebrød når de ser at disse damene lykkes.

– Men mange er også redde for å forsøke noe nytt fordi de frykter at de da ikke vil tjene penger. Selv om de ikke tjener mye ved å grave i søpla, så vet de at når kvelden kommer så vil de i alle fall ha tjent noe, forteller hun.

Årets Siembra-prosjekt er arbeidet i Indonesia. Du kan være med å gi penger slik at mennesker som Mamma Putra kan få et bedre liv her på jorden, og også håp for evigheten.

Siembra

Siembra er navnet på NLM Ungs misjonsprosjekt for ungdom.
Hvert skoleår lanseres nytt prosjekt.

Siembrasidene vil du jevnlig finne oppdatert informasjon om årets prosjekt.

Skoleåret 2010 /2011 skal vi samle inn penger til Norsk Luthersk Misjonssambands (NLMs) arbeid i Indonesia.