Dominobrikken Moses

Dominobrikken Moses

En lite talefør mann med navn Moses var han som Gud kalte for å lede sitt folk ut av Egypt. Lite visste denne mannen om hva han sa ja til.

Tema

Tema på iTro i januar er «Domino»

Gud hører bønner. Kanskje er dette noe du bare vet og må stole på, eller kanskje har du opplevd konkrete bønnesvar, men Gud hører uansett vår bønn. Når Israelsfolket var slaver i Egypt sukket og klagde de over slavearbeidet, også dette hørte Gud. Han hørte det, og han husket pakten han hadde inngått med Abraham, Isak og Jakob. Han kalte så Moses.

Ingen typisk ledertype

Moses var ikke en man så på som en typisk ledertype. Han hadde liten tro på seg selv, var nok ikke særlig frimodig, og han var ikke god på å snakke. Likevel var det ham Gud hadde valgt for å lede sitt folk, 600 000 menn, pluss kvinner og barn. Han skulle vise å bli en brikke i starten av en lang dominoeffekt.

Moses går til Farao for å be ham sette fri israelsfolket, farao sier nei. Deretter følger en rekke landeplager over Egypt og omsider får folket dra. Moses splitter havet med staven sin og folket kommer seg helskodd over til andre siden.

Etter 430 år i fangenskap i Egypt, ble dette starten på en 40 år lang vandring i ørkenen, på vei til det lovede land. Her var det oppturer og nedturer, det var avgudsdyrkelse og det var et møte med Gud på Sinai-fjellet hvor steintavlene med de ti bud ble overgitt. Det var en tid da Gud ledet folket. For “Gud så til Israelittene; Gud kjente dem” (2 Mos 2:25)

Gav avkall på sin egen stolthet og menneskefrykt

Hvem skulle trodd at Moses, en helt utypisk ledertype, skulle lede Israels folk på en 40 år vandring? Ikke Moses hvertfall. Men det fikk enorme konsekvenser da han fulgte Guds kall, da han gav avkall på sin egen stolthet og menneskefrykt, og la sin lit til at Gud hadde kontroll og at Gud ville gjøre dette.

Ikke noe man sier ja til uten videre

Jeg hadde nok selv vært like avventende som Moses hvis det var jeg som stod i samme situasjon, om ikke enda mer. Det er ikke en oppgave man sier ja til uten å tenke seg om et par ganger. Men når Gud kaller, og vi følger, gir vi slipp på vår egen kontroll over alt og får stole på at Gud vil være med. Enten dette vil innebære å føre en million mennesker ut av fangenskap eller å dele evangeliet med en klassekamerat. Gud vil være med, han ser oss, han hører oss og han kjenner oss. Kanskje er du neste dominobrikke?

Tema

Tema på iTro i januar er «Domino»