Hvordan bygge åndelige muskler?

Hvordan bygge åndelige muskler?

Finnes det en generell oppskrift på hvordan man kan bygge et sterkt åndelig liv?

Tema

Tema på iTro i Februar er «Kraft».

Sven Morten Kjølleberg er markedsleder og diakon på Fjellhaug Internasjonale Høgskole. Han er 30 år gammel, og gift med Margunn.

Noe mange kristne trakter etter, er et rikt åndelig liv. Det å kjenne på Guds nærvær kan være til styrke og glede for mange. Men hvordan kan man egentlig få kraft i sitt åndelige liv? Hvordan bygger man rett og slett ”åndelige muskler”?

Bibel og bønn, men også fellesskap

Sven Morten Kjølleberg, markedsleder og diakon ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole, løfter fram to aspekter som spesielt viktige for å kunne bygge åndelige muskler.

– Jeg tenker at å bruke tid på bibel og bønn er det mest essensielle, og det er jo kanskje det vi kristne er flinkest til å løfte fram som viktig også.

I tillegg til bibel og bønn vil Sven Morten gjerne løfte frem enda et aspekt som ofte kan bli glemt: Fellesskap.

– Å ha noen som følger deg opp eller holder deg ansvarlig, tror jeg er viktig. Noen å snakke med som kan stille de vanskelige spørsmålene, og noen du kan lovsynge med. Det å ha et fellesskap å dele det åndelige livet med, kan være til inspirasjon og hjelp.

Senk tempoet, rett fokuset oppover

Sven Morten forteller om at det har dukket opp enda et punkt som er viktig – kanskje spesielt for oss som lever i 2017.

– Jeg tror det er viktig med stillhet. Å ikke bare ha en bibelleseplan som du prøver å komme deg gjennom, men at du faktisk tar deg tid til å være stille framfor Gud i en hektisk hverdag. At man senker tempoet, og retter fokuset oppover.

Forskjellig personer, forskjellig utbytte

Bibel og bønn, fellesskap og stillhet trekker Sven Morten frem som viktige punkter. Er det da slik at hvis man har alt dette på plass, så har man ”knekt koden” og dermed vil få et åndelig rikt liv? Sven Morten er skeptisk.

Hvis du påstår at du kan bygge åndelige muskler uten bibel eller bønn så blir jeg litt skeptisk.

– Jeg tror ikke det finnes en generell oppskrift for hvordan man kan bygge et sterkt åndelig liv. Hadde det bare vært så vel! Men vi er forskjellige som personer, vi er forskjellig i hva vi har utbytte av.

– Likevel er noen ting generelt. Hvis du påstår at du kan bygge åndelige muskler uten bibel eller bønn så blir jeg litt skeptisk. Men noen har jo kjempeutbytte av liturgi, for eksempel. En kompis fortalte meg hvor mye frihet han fant i liturgien, mens andre kan oppleve det som et fengsel hvor det ikke er rom for åndelighet.

– Ikke baser alt på følelser

For de som synes det er vanskelig å bygge åndelige muskler, så har Sven Morten et godt råd.

– Ikke baser alt på følelser. Jeg tror ikke det skal være rettesnoren for å bygge åndelige muskler. Noen opplever jo at når det virkelig er tungt i livet, så får de et møte med Gud. Og da er det ikke gode opplevelser eller følelser som fører dem dit.

– Ikke la det åndelige livet komme an på dagsformen, se det i et lengre perspektiv. Jeg tror det klassiske uttrykket; ”Det er ikke en sprint, men et maraton”, gjelder her også, avslutter Sven Morten.

Kristin Askjer Lien

Tema

Tema på iTro i Februar er «Kraft».

Sven Morten Kjølleberg er markedsleder og diakon på Fjellhaug Internasjonale Høgskole. Han er 30 år gammel, og gift med Margunn.