Hvorfor får ikke alle bønnesvar?

Hvorfor får ikke alle bønnesvar?

- Man skal ikke spekulere alt for mye, sier sjelesørger.

Tema

Tema på iTro i september er «Bønn».

Noen ganger må vi tørre å si at vi ikke alltid vet hvorfor folk ikke får bønnesvar.

En av de store privilegiene man har som kristen, er at man kan henvende seg til Gud i bønn. Bibelen er full av oppfordringer om å søke Gud i bønn, og Jesus lærte selv disiplene bønnen ”Fader vår” som kristne ber den dag i dag. Samtidig bekrefter Han hva slags makt som ligger i bønn, når han i Matteus 7,7 sier: ”Be så skal du få”.

Likevel så er det ikke alltid det kjennes ut som om man får bønnesvar. Man ber om helbredelse for syke, men de blir ikke friske. Fortvilelsen er enorm. Hvorfor svarer ikke Gud på bønnen min?

– Helt klart mulig å få bønnesvar

iTro har tatt en prat med Sven Morten Kjølleberg (bildet) som jobber som informasjonsleder og sjelesørger på Fjellhaug Internasjonale Høgskole. Han er klar på at det er mulig å få bønnesvar.

– Jeg kan ikke se noe i Bibelen som tyder på at Gud ikke kan svare på bønn, eller at Gud ikke kan helbrede. Det er helt klart mulig å få bønnesvar.

Vi må tørre å si at vi ikke vet

– Men hvorfor er da slik at ikke alle som ber får bønnesvar?

– Noen ganger må vi tørre å si at vi ikke alltid vet hvorfor folk ikke får bønnesvar. Det kan jo hende at man faktisk får svar, og så ser man det ikke før i ettertid. Men i møte med de som opplever å ikke få svar tror jeg det er bedre å si at man ikke vet, enn at man skal lete etter andre grunner.

– Farlig å si at det er personens egen skyld

Det er ikke er lett å vite hvorfor ikke alle får svar, men Sven Morten er tydelig på hva som ikke er grunnen til det manglende svaret.

Jeg mener det er farlig å si at det er personens egen skyld. Slike spekulasjoner kan gjøre mer skade enn det gjør godt.

– Men jeg tror at vi noen ganger lukker øynene for svaret vi får. Vi vet at vi har fått svar, men vi venter på et annet svar vi heller vil ha, sier han.

Uredelige motiver

Selv om man ikke skal spekulere for mye i hva som kan være årsaken til at bønnesvar uteblir, mener Sven Morten det finnes gode grunner til at visse bønner ikke innfris.

– Kanskje motivasjonen bak bønnen ikke er god, at det ligger stor egoisme bak og at det er til gagn for meg selv, men til skade for veldig mange andre. Da er det ikke bra om jeg får det som jeg vil. Gud ser det store bilde, avslutter sjelesørger Sven Morten Kjølleberg.

Kristin Askjer Lien

Tema

Tema på iTro i september er «Bønn».