I møte med fantasy-fortellinger kjenner jeg ofte på en følelse av lengsel

I møte med fantasy-fortellinger kjenner jeg ofte på en følelse av lengsel

Som kristne har vi et håp om at vi faktisk en dag skal få denne lengselen tilfredsstilt.

Tema

Tema på iTro i september er Eventyr.

Det er noe fortryllende med fantasyfortellinger; bøker og filmer som tar oss til en annen verden eller et annet univers.

Fortryllet av fantasy

Selv blir jeg helt fortryllet av slike fortellinger, og jeg syns det er interessant at så mange andre også blir det. Jeg tror det handler om at fantasyfortellinger gir oss glimt av tilfredsstillelse etter noe vi lengter etter. Etter en verden vi lengter etter. En vakker verden.

Det er mye godt i vår verden, men mye er også ødelagt. Denne verden ligger i det onde, og vi lengter etter at den skal bli utfridd.

For det skapte venter med lengsel på at Guds barn skal åpenbares i herlighet. Det skapte ble underlagt forgjengeligheten, ikke frivillig, men fordi han ville det slik. Likevel var det håp, for også det skapte skal bli frigjort fra slaveriet under forgjengeligheten og få den frihet som Guds barn skal eie i herligheten. Vi vet at helt til denne dag sukker og stønner alt det skapte samstemt, som i fødselsrier. Ja, enda mer: Også vi som har fått Ånden, den første frukt av høsten som kommer, sukker med oss selv og lengter etter å bli Guds barn fullt og helt når kroppen vår blir satt fri. (Rom 8,19-23)

Følelse av lengsel

I møte med noen av disse fantasy-fortellingene kan jeg ofte kjenne på en følelse jeg ikke klarer å uttrykke godt med ord, men hvis jeg skal prøve: en slags følelse av å ha vondt i hjertet – altså ikke fysisk – men en slags følelse av lengsel.

Jeg kan få den samme følelsen når jeg opplever noe vakkert (en utsikt, en sang eller bare en stemning), vakkert på en måte som vekker en lengsel. En lengsel jeg tror er til en verden bortenfor denne.

Hvis jeg finner i meg selv en lengsel som ingen erfaring i denne verden kan tilfredsstille, vil den mest sannsynlige forklaringen være at jeg var lagd for en annen verden. – C.S. Lewis

CS Lewis sier det på denne måten:

«Man er ikke født med lengsler med mindre det finnes tilfredsstillelse for de lengslene. En baby er sulten, vel, det finnes mat. En andunge vil svømme, vel, det finnes vann.
Hvis jeg finner i meg selv en lengsel som ingen erfaring i denne verden kan tilfredsstille, vil den mest sannsynlige forklaringen være at jeg var lagd for en annen verden.»

Denne lengselen tror jeg vi er skapt med fordi vi er skapt for noe annet enn vår verden. Vi er skapt for å leve evig med Gud.

Håp om tilfredsstillelse

Og det gode er at den lengselen vi kan få i møte med fantasy-fortellingene er ikke bare en bunnløs lengsel som vi med et sorgfullt hjerte aldri kan gripe.

Som kristne har vi et håp om faktisk å få denne lengselen tilfredsstilt. Vi skal en gang få det vårt hjerte lengter etter.

Vi skal få leve med vår Skaper. I evighet. Der det ikke lenger finnes død, sorg og smerte.

Lightstock / KevinCarden

Tema

Tema på iTro i september er Eventyr.