Jeg er singel og lever et fullverdig liv

Jeg er singel og lever et fullverdig liv

Kan man leve et verdig liv som kristen uten "ringen på fingen"?

Tema

Temaet på iTro i februar er «Ring».

Dette er ikke en tematikk jeg hadde trodd jeg skulle skrive om, og det føles litt rart å gjøre det, men jeg tror det er viktig å slå et slag for singeltilværelsen!

Det er vanskelig å vite hvordan jeg skal formulere meg riktig rundt et sånt tema. Selv om jeg er singel, er jeg bare 23 år og jeg har tross alt ikke et mål for livet om å ikke finne meg en partner.

Likevel vil jeg forsøke å dele noen tanker rundt dette.

Partner som ideal

Vi trenger ikke se mange hollywoodfilmer for å se hva de tenker er idealet og oppskriften på lykke i livet – finn deg en partner og få helst barn, så vil du få et best mulig liv!

Dette er uheldig og kan få single til å føle seg mislykket, ensomme og lite elsket.

Samtidig håper mange kristne rundt deg at du skal gifte deg og få barn, gjerne så tidlig som mulig.

Også Paulus, en av de mest sentrale skikkelsene i Bibelen, levde som singel.

Over 1 005 600 (fra SSB i 2021) av Norges befolkning bor alene, det tilsvarer 18,8% av befolkningen. Med andre ord er det mange som er i en sånn situasjon.

Samfunnet og Hollywood-filmene forkynner at romantikk og familieliv er nøkkelen til lykke og mening med livet, men Bibelen gir oss et annet perspektiv.

Paulus og Jesus

Vi trenger ikke å se lenger enn til Jesus, hovedpersonen selv, for å skjønne at Bibelen ikke ser på singeltilværelse som noe negativt. For levde ikke Jesus et fullverdig liv siden han aldri hadde sex, partner eller barn? Jeg tror dere ser hvor jeg vil hen.

Også Paulus, en av de mest sentrale skikkelsene i Bibelen, levde som singel. Han går så langt i å anbefale andre til å gjøre det samme som han (1 Kor 7,35).

Vi er alle ulike lem på kroppen og én familie i Kristus.

I Paulus sin situasjon var det bra for han å være singel, han opplevde det som et kall. Det gjorde at han kunne bruke mer tid til å bygge Guds rike. Å være singel bringer med seg fordeler som for eksempel at man har større frihet og færre forpliktelser her på jorden.

Misforstå meg rett, ekteskap er fantastisk ordning som er innstiftet av Gud. Poenget er ikke å snakke ned ekteskap og trekke frem singeltilværelsen som det optimale. Men man lever et likefullt verdig liv enten man er singel og ikke har sex eller er gift og har barn.

Singel = familieløs?

Det kan være lett å tenke at enslige er ensomme og mangler livsglede. Slik kan nok noen føle det også, og det skal vi ta på alvor.

Men fra et kristent perspektiv, burde ikke single føle seg alene. Når Bibelen snakker om familie, er det som regel det kristne fellesskapet som trekkes fram. Vi er alle ulike lem på kroppen og én familie i Kristus.

Derfor er dere ikke lenger fremmede og utlendinger. Nei, dere er de helliges medborgere og Guds familie. (Ef 2,19)

Menigheten er familien, og vi som kristne søsken har ansvar for å hjelpe hverandre og inkludere hverandre på himmelveien, singel som gift.

Inkludering

Jeg tror også oss kristne kan bli bedre når det gjelder inkludering av de som ikke passer inn i stereotypien. Det trenger ikke bare gjelde single, men også andre grupper som skiller seg litt ut.

Noen ganger misunner jeg de som har kjæreste eller er gift, andre ganger er jeg sjeleglad for at jeg er singel.

En menighet kan være kjempegode på å legge til rette for familier, men kan av og til glemme de som er annerledes.

Jeg tror vi alle burde bli flinkere til å tenke en ekstra gang om alle grupper føler seg sett. Enten det gjelder kristent fellesskap på fritiden eller i menighetssammenheng.

Se det positive

Singel som gift, så er vi alle skapt og elsket av Gud. Det er fordeler og ulemper med begge deler, og livet vil svinge uansett hvilken livssituasjon vi har.

Noen ganger misunner jeg de som har kjæreste eller er gift, andre ganger er jeg sjeleglad for at jeg er singel.

Les også: – Frykter du singellivet, har du sannsynligvis misforstått ekteskapet

Det kan være vanskelig som singel når samfunnet forteller at vi må finne oss partner og romantikk, mens våre kristne søsken sier at vi må gifte oss og få barn.

Men uansett hva fremtiden bringer oss som ikke har «ringen på fingen», så håper jeg at vi kan se bort ifra dette, og heller se fordelene vi har i situasjonen vi befinner oss i.

Så må vi aldri glemme at også vi så absolutt lever fullverdige liv!

Lightstock

Tema

Temaet på iTro i februar er «Ring».