Ordenes makt

Ordenes makt

Hvordan forholder du deg til feiltrinnene dine i møte med et annet menneske?

Tema

Temaet på iTro i februar er «Ordet».

Vi har vel alle opplevd det. I samtalens iver slenger vi ut noen ord, som man i neste sekund angrer bittert på at man sa? Jeg har iallefall det, og det er ingen deilig følelse. Hvorfor gadd jeg å si det? Så unødvendig liksom.

Ord med betydning

Det er noe fascinerende med ord. Ord kan være så rare, forskjellige, meningsløse og sterke.

Noen ord fyller bare inn for å gi setningen mening, som feks. «er», «og», «eller», og andre ord har et sterkt budskap og innhold, som ordene «elsker» og «hater».

Felles for alle ord, er evnen de har til å påvirke mennesker og ha betydning inn i samtaler, liv og relasjoner. Ord kan skrives på melding, snapchat eller brev. Ord kan snakkes i dialog, telefon eller forkynnes foran en større mengde mennesker.

Maktbruk med ord

Noen ord har mer makt enn andre. Da Jesus gikk rundt på jorden, helbredet ordene hans mennesker. Gud ga ordene makt til å helbrede. Ord med makt til å forandre liv.

Hva er lettest å si: ‘Syndene dine er deg tilgitt’ eller: ‘Stå opp og gå’? Men for at dere skal vite at Menneskesønnen har makt på jorden til å tilgi synder» – og nå vendte han seg til den lamme – «så sier jeg deg: Stå opp, ta båren din og gå hjem!» (Luk 5,23-24)

Men ordenes makt kan også bli misbrukt. I evangeliene kan vi lese om disippelen Peter som nekter for at han kjente Jesus. I Det gamle testamentet kan vi lese om David som ville ta Batseba som kone, og dermed løy og fikk mannen hennes, Uria, drept i krig.

Det er lov å gjøre feil

Som vi kan se, har mennesker utnyttet ordenes makt både til det gode og dårlige, til og med helt tilbake til Bibelens tid.

Så hva gjør du om du ved et uhell klarte å slenge ut noen ord som virkelig ikke var bra? Eller som du ser mottakeren reagere negativt på? Det er sjeldent en god følelse.

Det finnes ingen fasit på hvordan man skal løse slike situasjoner, men for min del hjelper det å ta det opp med personen det gjelder. Beklage for det jeg sa, forklare hva jeg egentlig mente eller hva som var tanken bak ordene.

Be om tilgivelse

Ærlighet i møte med våre feiltrinn tror jeg er den beste formen for å spørre om tilgivelse. Også den beste formen for å opprettholde relasjonene våre.

Dersom dere tilgir noen syndene deres, da er de tilgitt. Dersom dere fastholder syndene for noen, er de fastholdt. (Joh 20,23)

Det kan være så vanskelig, men både for den som sa ordene og den som mottok dem, vil det bli mye bedre om man får snakket om det og bedt om tilgivelse.

For som Jesus sier:

Syndene dine er tilgitt. (Luk 7,48, Mark 2,5, Luk 5,20)

La oss ha Han til forbilde og gjøre det samme!

Canva

Tema

Temaet på iTro i februar er «Ordet».