To personer, men likevel enhet

To personer, men likevel enhet

– Tryggheten har vokst enormt i løpet av årene siden vi giftet oss. Jeg så ikke for meg hvor nært og godt det kom til å bli, sier Siv Elen Pedersen.

Tema

Tema for iTro i januar er «enhet».

Før de giftet seg stilte Siv Elen (27) og Leif-Kristian Pedersen (33) opp til intervju i Vårt Land og NRK Puls for å fortelle om valget deres om å vente med sex til ekteskapet. Nå har de vært gift i 3,5 år og har en sønn på ett år.

– Hvordan er det egentlig å være gift?

– Det er fint og trygt, svarer Siv Elen. ­– Jeg vet at Leif-Kristian er her og blir her, uansett om jeg har en god eller dårlig periode. Den tryggheten har vokst enormt i løpet av årene siden vi giftet oss. Jeg så ikke for meg hvor nært og godt det kom til å bli.

Leif-Kristian er enig: – Én slår tusen, to slår ti tusen. Jeg er glad i team og har alltid sett fram til å kunne stå sammen med kona mi i stort og smått. Det er en styrke, sier han.

– Vi er jo en enhet. To personer, men likevel enhet, legger Siv Elen til.

Ville ikke bli samboere

– Hvorfor ble dere ikke bare samboere?

– Vi har begge vokst opp med forståelsen fra Bibelen om at ekteskapet er Guds pakt og Guds ordning. Noe annet var ikke aktuelt. Det har jeg aldri angret på, svarer Siv Elen.

– Ingen av oss ville ha en kjæreste som ville bli samboer, forteller Leif-Kristian. ­– Det handler om å kunne gå stadiene: Vennskap, kjærester, forlovet, gifte seg. Relasjonen blir sterkere og utfordringene voksende i stadiene, også fysisk.

– Ekteskapet krever forpliktelse, skyter Siv Elen inn. – Du kan ikke ha bakdøren åpen, i tilfelle det ikke funker. Det handler om et løfte jeg har gitt, til Leif-Kristian og til Gud, foran vitnene på bryllupsdagen, sier hun.

Gift med et speil

– Er ekteskapet som dere forventet?

– Jeg trodde vi kom til å være mer like, svarer Leif-Kristian. – Vi er fra samme del av landet og begge har fulgt Jesus hele livet. Jeg trodde det ville gå knirkefritt, men møtte meg selv veldig i døra. Jeg var ikke klar over at man gifter seg med et speil, som viser egoismen og svakhetene dine så tydelig, forklarer han.

Siv Elen er enig. – Det var min første aha-opplevelse som gift: Har jeg alltid vært så egoistisk?

– Hva med forventningene til bryllupsnatten?

– Jeg ble tipset om å ikke ha store forventninger til bryllupsnatten, så jeg ble egentlig positivt overrasket, svarer Leif-Kristian. – Vi hadde bygd et vennskap og kjente hverandre mentalt og åndelig. Det grunnlaget tror jeg gjør det fysiske enda bedre. Du stoler på personen og føler deg trygg.

­– Det var jo nytt og spennende med sex, men det var ikke hovedgrunnen til at vi giftet oss. Det var at jeg ville dele livet mitt med Leif-Kristian, et menneske jeg elsket, og tenkte at livet med han ble rikere, forklarer Siv Elen.

Setter Gud først

– Har dere noen råd til de som ønsker å gifte seg en dag?

– Å gifte seg er et valg som forblir gjennom hele livet. Vi har ikke nødvendigvis følt så veldig mye. For meg har heller følelsene vokst med valget, svarer Siv Elen.

– Når jeg setter Gud først i ekteskapet, gir han meg overbærenhet for Siv Elen og hjelper meg til å se hva hun trenger, i stedet for å tenke «what’s in it for me?» Det er Gud, dypest sett, som fyller meg. Hvis du forventer at ektefellen skal fylle alt, kommer du til å bli skuffet, avslutter Leif-Kristian.

Privat

Tema

Tema for iTro i januar er «enhet».