Vi må forholde oss til døden

Vi må forholde oss til døden

Mange lever med døden på god avstand, uten å ta stilling til hva de tror skjer når de dør.

Tema

Temaet på iTro i oktober er «Døden».

Som unge tenker vi kanskje at døden er så langt unna at det nesten ikke er noe tenke på. Vi har så lenge igjen, uansett. Kanskje du har mistet en besteforelder, eller en gammel tante? Det er trist at noen plutselig er borte, men de hadde i alle fall levd et langt liv, og det er en trøst i sorgen.

Om du har mistet en god kompis eller venninne, da vet du hvor nær og hvor ekte døden er. Tanker som det kunne vært meg, begynner å dukke opp i hodet. På nyhetene ser vi stadig vekk død, men det når liksom ikke helt inn. Det er behagelig å holde en avstand til hele problemstillingen. Man har ikke lyst til å forholde seg til døden – og heller ikke hva som skjer etter man dør.

Finnes det noe etter døden?

Lignelsen om brudepikene

På navnet høres det ut som en hyggelig historie, men den inneholder et alvorlig budskap. Vi møter ti brudepiker med hver sin oljelampe, der de venter på brudgommen. Det tar lang tid før han kommer, og alle ti brudepiker sovner.

Men ved midnatt lød et rop: ‘Brudgommen kommer! Gå og møt ham!’ (Matteus 25,6)

Det viser seg at ikke alle brudepikene var klare for å møte brudgommen. Alle hadde med seg lampe, men fem av dem hadde ikke nok olje. Lampene deres sluknet. De gikk for å kjøpe mer, men da de kom tilbake, var døren til bryllupet stengt. Det var for sent.

En litt rar historie, kanskje? Jesus avslutter den med disse ordene:

Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen. (Matteus 25,13)

Lignelsen forteller oss at vi må være klare når Jesus kommer. Vi vet ikke når det skjer, og vi vet heller aldri når døden inntreffer oss. Men når det skjer, vil det være for seint til å få gjort noe med hvor vi ender opp.

Det neste liv

Det kristne håpet er ikke for dette livet, men det neste. Evangeliet er gode nyheter, og døden har ikke lenger noen makt over dem som tror. Jesus døde i vårt sted, slik at vi ikke lenger må dø.

Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som hører mitt ord og tror på ham som har sendt meg, har evig liv og kommer ikke for dommen, men er gått over fra døden til livet. (Johannes 5,24)

Dette bør alle mennesker ta stilling til, mens det ennå er tid. Døden er nærmere enn vi liker å tro, men Jesus er nærmere enn vi tør å håpe.

Lightstock

Tema

Temaet på iTro i oktober er «Døden».