Lucifer

Lucifer

Det er ikke bare kjært barn som har mange navn. Det har Satan også. Og "Lucifer" er ett av dem.

Bibelske personer

Bibelen er full av personer vi har hørt mye og litt mindre om.I denne serien møter du noen av disse.

Sverre Bøe er ansatt på Fjellhaug internasjonale Høgskole,som også driver bloggen «På sporet av sannhet«.

Joh Åp 12,9 skriver om «den store dragen», «han som kalles djevelen og Satan, han som forfører hele verden».

Andre steder kaller Bibelen ham for «den onde», «fristeren», «denne verdens fyrste» og «høvdingen over luftens makter». Men hvor kommer navnet Lucifer fra?

«Jeg er en gud!»

Norske bibler bruker ikke Lucifer-navnet. Selve ordet «lucifer» er latin og betyr «lysbærer». På gresk heter det «fosforos». Det brukes om den stjernen som blir sterk og klar helt på slutten av natten; «Morgenstjernen».

Jesus selv kalles «Morgenstjernen» i Bibelen (2 Pet 1,19; Joh Åp 2,28 og 22,16). Dette ble oversatt bokstavelig med Lucifer i latinske bibler fra 400-tallet e. Kr. Hvordan kan da samme uttrykket brukes om Satan?

Da må vi tilbake til Det gamle testamentet, til Jes 14,12. Der omtales Babylons konge slik: «Hvor du er falt ned fra himmelen, du strålende stjerne, du morgenrødens sønn!»

Denne Babylons konge tenkte veldig, veldig stort om seg selv: «Til himmelen vil jeg stige opp, høyt over Guds stjerner vil jeg reise min trone» (Jes 14,13). Også Tyrus’ fyrste sa: «Jeg er en gud! Jeg sitter på et gudesete midt ute i havet!» Men Gud svarer ham tørt: «Men du er et menneske og ikke en gud, likevel setter du ditt hjerte likt med en guds hjerte» (Esek 28,2).

Bibelen bruker ikke Lucifer-navnet

Aller sterkest ser vi dette i omtalen av Antikrist. «Han er den som står imot og som opphøyer seg over alt som blir kalt gud eller helligdom, så han setter seg i Guds tempel og utgir seg selv for å være Gud», (2 Tess 2,4).

Enkelte har tenkt at Satan kanskje var en Guds engel, siden både Job 1,6 og Sakarja 3,1 viser at han går sammen med englene i himmelen. Og i Joh Åp 12 slåss Satan i selve himmelen. Når han taper kastes han ned på jorden.

Men i fallet drar han med seg 1/3 av alle «stjernene». Kanskje er dette «de engler som hadde syndet», som Gud «ikke sparte», men «styrtet dem ned i avgrunnen» (2 Pet 2,4)? Noen har derfor laget seg en teori om at Satan var en Guds engel som gjorde opprør mot Gud før resten av verden ble skapt. I en slik teori har en da brukt tekstene fra Jes 14 og Esek 28 og koblet dette til navnet «Lucifer».

Vi skal ikke gi Satan for mye oppmerksomhet. Vi klarer oss godt uten Lucifer-navnet, siden Bibelen ikke bruker det. Vi skal forsake djevelen, ikke fokusere på ham. Men det er jo greit å vite hva folk mener som kaller ham Lucifer.

Bibelske personer

Bibelen er full av personer vi har hørt mye og litt mindre om.I denne serien møter du noen av disse.

Sverre Bøe er ansatt på Fjellhaug internasjonale Høgskole,som også driver bloggen «På sporet av sannhet«.